eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Friss adatok: a HPV elleni oltás szinte eltünteti a méhnyakrákot a föld színéről

Szinte az összes méhnyakrákos megbetegedést vírusfertőzés okozza: új tudományos eredmények reményt jelentenek arra, hogy szinte teljesen sikerül eltörölni ezt a daganattípust, oltás segítségével.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a Cancer Research UK brit szervezet az eredményt, amely megmutatja, hogy ez az oltástípus is életeket ment.

A BBC cikke szerint a kutatók úgy gondolják, hogy az eredmények azt is lehetővé teszik, hogy az oltást kapott nőknek sokkal ritkábban kell majd méhnyakrákszűrésre járniuk, mint eddig.

Magyarországon a 12. életévüket betöltött hetedikes lányok mellett, megelőző céllal most már a fiúk is megkaphatják az oltást. A lányokat 2014, a fiúkat 2020 óta oltják hazánkban szülői kérésre. A védettség kialakulásához fél év eltéréssel szükséges két, a felkarba adott vakcina után.

Az oltás nem kötelező, de

  • térítésmentes, és
  • évekig védelmet nyújt.

Akkor hat, ha hamar kapják

A most bemutatott kutatási eredmények brit adatok alapján készültek: a szigetországban 2008 óta választható az oltás. Az első diákok, akik oltást kaptak, ma már a húszas éveikben járó felnőttek. A vizsgálat kimutatta, hogy mind a rákot megelőző daganatok, mind a méhnyakrák 87 százalékos csökkenést mutatott körükben.

Az esetszámcsökkenés kevésbé volt drámai, ha idősebb tinédzsereket immunizáltak felzárkóztató kampány részeként.

Ennek az az oka, hogy kevesebb idősebb tinédzser döntött úgy, hogy beoltatja magát, valamint ideális esetben az oltást még azelőtt be kell adni, hogy szexuálisan aktívvá válnának a fiatalok.

A tanulmány becslése szerint a HPV-program összesen mintegy 450 rákos megbetegedést és 17 200 daganatos elváltozást előzött meg.

Az arány még nőni fog

Peter Sasieni professzor, a londoni King's College kutatója szerint ez csak a jéghegy csúcsa, mivel az oltottak még mindig nagyon fiatalok rákos megbetegedések nagy számú kialakulásához, így a számok idővel csak növekedni fognak.

A professzor szerint

lehetséges, hogy az oltott nőknek a jövőben életükben mindössze két-három alkalommal kell majd szűrésre menniük,

míg az oltatlanoknak továbbra is ugyanolyan gyakran, mint eddig.

Vannak még kérdések

Az oltással kapcsolatosan kérdéses még, hogy pontosan meddig tart a hatása, szükség lesz-e emlékeztető adagra felnőttként, illetve hogy a jelenleg használatos vakcinák miképpen védenek a HPV összes, több mint száz fajtájával szemben.

A rákkeltő változatok a fertőzött sejtek DNS-ében olyan változásokat idéznek elő, amelyek rákká alakítják a sejteket. Ez bármilyen fertőzött szövetben megtörténhet. A vírusok

hüvelyi, orális és anális szex útján terjedhetnek,

így a végbélnyílás és a pénisz daganatai mellett egyes fej- és nyaki rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozhatók.

A méhnyakrákok 99 százalékát azonban a humán papillomavírusok okozzák. Ez az oka annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet méhnyakrák felszámolására irányuló tervének részeként több mint 100 országban kezdték el alkalmazni a vakcinát.

Vanessa Saliba, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének epidemiológus tanácsadója szerint az eredmények figyelemre méltóak, és azt mutatják, hogy a vakcina életeket ment meg azáltal, hogy drámaian csökkenti a nők körében a méhnyakrákosok arányát.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×