eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Urban Air Port Vimeo

Légitaxi-repterekkel telhetnek meg a nagyvárosok

2040-re 430 ezer repülő taxi lehet majd forgalomban világszerte.

Ami a Jetson-család epizódjain felnőttek számára még mesevilág, az évtizedeken belül valósággá válhat: az Uber és a Boeing is azon cégek közt van, amelyek elektromos függőleges fel- és leszállásra (eVTOL) képes, repülő taxikon dolgoznak. A drónok áruszállításban történő hasznosítása érdekében végrehajtott fejlesztésekkel párhuzamban zajlik a folyamat, a szegmens pedig egyre jelentősebb: az áruszállító drónok piaca 2028-ra becslések szerint 5,6 milliárd dollárt is érhet majd a BBC cikke szerint.

Egy olyan jövő igényeinek kezeléséhez, amelyben a drónok és a repülő taxik osztoznak a légtéren a forgalmas agglomerációk felett, a technológiák támogatói szerint a városoknak sok mini repülőteret kell létrehozniuk, amelyeket skyportoknak neveznek. Ennek köszönhetően tudnak majd a légi taxik biztonságban leszállni.

Gyors és hatékony

A kaliforniai székhelyű Joby Aviation élen jár a repülő taxik fejlesztésében: már több mint ezer tesztrepülést hajtott végre eVTOL-járművével. Ha engedélyt kap az amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA), négyfős, pilóta nélküli légi taxijaival 2024-től szállítana embereket.

A járművek végsebessége 322 kilométer per órás, és akár 241 kilométeres távolságba is képesek elszállítani utasaikat.

Olyan helyekről szeretnék szolgáltatásukat elindítani, amelyek az emberek otthonaihoz, munkahelyeihez és számukra érdekes helyekhez vannak közel.

"Szorosan együttműködünk a városokkal annak érdekében, hogy szolgáltatásunk más közlekedési módokhoz is kapcsolódjon, és a skyportokat vasútállomások, repülőterek és más csomópontok közelében helyezzük el" – mondta Oliver Walker-Jones, a Joby szóvivője. Ennek érdekében parkolóházak üzemeltetőivel is tárgyalnak, hogy az épületek tetején landolhassanak majd légi taxijaikkal.

Houston, Los Angeles és Orlando már bejelentette, hogy tervezi a repülő taxik és más hasonló járművek infrastruktúrájának kiépítését. Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere szerint a városára vonatkozó javaslatok mintául szolgálnak majd ahhoz, hogy más önkormányzatok még magasabb szintre emeljék ezt az új technológiát.

Hamarosan megnyithat az első skyport

Nagy-Britanniában Coventryben tervezik az első skyport létrehozását. A világ legkisebb reptereként aposztrofált skyport a tervek szerint karbonsemlegesen működik majd.

"A világszerte létező repülőterek hatalmasak és szén-dioxid-éhesek, több kilométeres kifutópályákkal. Ez a technológia és a repülőgépek fel- és leszállási módja miatt van így. A skyportokon függőlegesen landolnak és szállnak fel a légi taxik, ehhez egész másfajta infrastruktúrára van szükség" – mondta Ricky Sandhu, az Urban Air Port alapítója és ügyvezető elnöke.

A tervek szerint 2022-ben kezdi meg működését a skyport,

ahol minimális fordulási idővel közlekedhetnek a légi taxik. A szakértők azonban számos kihívásra hívják fel a figyelmet, amelyek a repülő taxik és a skyportok valódi beindulásának útjában állnak.

"Az, hogy elérjük-e a Jetsonok világát idéző pontot, és ha igen, mikor, az attól függ, hogy az iparág hogyan kezel számos kulcsfontosságú akadályt. Ezek közé tartozik a lakossági elfogadás, a nagy volumenű gyártás, a digitális, energetikai és fizikai infrastrukturális beruházások, valamint a nagymértékben automatizált légi forgalmi irányítási rendszer kifejlesztése" – mondta Jennifer Richter drónok és légi taxik szabályozására szakosodott washingtoni ügyvéd.

Michael Taylor, a JD Power amerikai üzleti kutatócsoport utazási és technológiai szakértője szerint a fő kihívást a szabályozási akadályok és a légi forgalmi irányítórendszerek jelentik.

"Képzeljük el a légi forgalmi útvonalak szabályozását, majd szorozzuk meg ezt egymillióval. Valószínűleg a szabványos drón- vagy légitaxi-útvonalak kialakításával kell kezdeni.A balesetek minimalizálása érdekében általánosan alkalmazott szabványokat alkalmaznak majd" – mondja.

Még engedélyre várnak

Ami a szabályozást illeti, a legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a repülő taxik még nem kaptak engedélyt a kereskedelmi célú repülésre az illetékes hatóságoktól, de a munka már folyik.

Aaron Belbasis, az Aurecon mérnöki és tervező cég új technológiák szakértője szerint az egészségügyi és biztonsági kérdések elsődlegesek. Rámutat, hogy a levegőben lévő több motorizált járművel statisztikai valószínűséggel több baleset fog történni.

Ricky Sadhu szerint a legfőbb aggodalom az, hogy a skyportokba és egyéb infrastruktúrába történő beruházások elmaradhatnak az eVTOL járművekbe történő beruházások mögött. "A szabályozás miatt kevésbé aggódom. Amit látunk, az gyorsan fejlődik" – mondta.

Sadhu szerint a kihívások ellenére az Egyesült Államok, Európa és Ázsia városaiban már most is óriási a kereslet és az érdeklődés a skyportok iránt.

"Célunk, hogy a következő öt évben világszerte kétszáz városi légikikötőt telepítsünk, de ez csak konzervatív becslés: ennél jóval többre lesz a valódi nagyvárosoknak szükségük" – tette hozzá Sadhu.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×