INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

kína

űrállomás

tienkung

Je Kuang-fu, Csaj Cse-kang és Vang Ja-ping kínai űrhajósok (b-j) integetnek, mielőtt beszállnak a Sencsou-13 űrhajóba az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban, a Gobi-sivatagban fekvő csiucsüani (Jiuquan) űrközpontban 2021. október 15-én. A három asztronauta később sikeresen útnak indult a Föld körül keringő és épülő Tienho (Mennyei Harmónia) kínai űrállomásra, ahol a tervek szerint hat hónapot fog tölteni.Liu Huaj-jü

Megérkeztek a kínai űrhajósok

Infostart / MTI

Sikeresen elérték a kínai űrhajósok Kína első, építés alatt álló űrállomását - jelentette be a kínai űrprogram.

A 3 fős legénység nagyjából 6,5 óra repülés után kapcsolódott össze a Tienkung űrállomás központi részével, a Tienhóval. A tajkonauták (kínai űrhajósok) a tervek szerint hat hónapot töltenek az űrállomáson, ami azt jelenti, hogy ez lesz a valaha volt leghosszabb ideig tartó kínai űrmisszió.

A Hosszú Menetelés 2F típusú rakéta által hordozott Sencsou-13 űrhajó nem sokkal éjfél után emelkedett el a Góbi-sivatag peremén található csiucsüani űrközpontból. A küldetés vezetője az 55 éves Csai Cse-kang. Vele együtt még a 41 éves Je Kuang-fu és a szintén 41 esztendős Vang Ja-ping utazott az űrbe. Vang volt a második kínai nő az űrben, a jelenlegi küldetésen pedig ő lesz az első tajkonauta, aki űrsétát hajt végre.

Lin Hszi-csieng, a kínai űrprogram igazgató-helyettese a fellövés előtt úgy nyilatkozott, hogy Kína a jövőben más országok űrhajósait is szívesen látja űrprogramjában. Lin szerint a kínai űrállomás a nemzetközi együttműködés terepe lehet, ha jövőre elkészül.

A Nemzetközi Űrállomáson 15 ország űrhajósai jártak már, de kínaiak még soha. 2011-ben az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja az együttműködést a kínai űrprogrammal.

Nyitókép: Je Kuang-fu, Csaj Cse-kang és Vang Ja-ping kínai űrhajósok (b-j). Liu Huaj-jü MTI/EPA/Featurechina
Kapcsolódó cikkeink:
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018