eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Mumbai, 2021. április 29. Az új koronavírus elleni oltásra várnak az indiai Mumbaiban 2021. április 29-én. Indiában napról napra több koronavírussal fertőződött beteget vesznek jegyzékbe, a napi új betegek száma itt a legmagasabb a világon. Radzsanis Kakade
Nyitókép: MTI/AP/Radzsanis Kakade

A delta ellen keveset ér az előzetes fertőzöttség - itt a bizonyíték

Az india példa megmutatja, hogy a más variánssal történt előzetes megbetegedés nem jelent immunitást a deltával szemben.

Az indiai Delhiben 2021-ben kitört koronavírus-járvány nemcsak azt mutatta meg, hogy a SARS-CoV-2 delta variánsa rendkívül fertőzőképes, hanem azt is, hogy megfertőzhet olyan személyeket is, akik korábban a koronavírus egy másik változatától betegedtek meg – írja a MedicalXpress egy nemzetközi tudóscsoport a Science című szaklapban megjelent tanulmányát idézve.

Az első hullámban, meglehetősen széles körben terjedt el az új koronavírus az ázsiai országban: minden ötödik felnőtt és minden negyedik 10-17 éves elkapta a betegséget, a zsúfolt nagyvárosokban azonban ennél is magasabb volt az arány. 2021 februárjára Delhiben például 56 százalékos volt a fertőzésen átesettek aránya.

Előzetes kitettség után drámai fertőzöttség

A koronavírus első megjelenését követően a nagyvárosban kitörés kitörést követett: júniusban, szeptemberben és novemberben is bekövetkezett egy-egy. A legutóbbiban a kilencezret is elérte a napi friss fertőzöttek száma, majd a szám csökkenni kezdett: 2020 december és 2021 márciusa között szinte nem volt új fertőzött.

Áprilisban aztán drámai változás következett be, kétezer helyett 20 ezerre nőtt a napi új megbetegedések száma bő két hét leforgása alatt.

Ezzel párhuzamosan megnőtt a kórházba és intenzív osztályra kerültek száma is, jelentős nyomást helyezve az egészségügyi ellátórendszerre. A halálozások száma a korábbiak háromszorosára nőtt.

Egy friss kutatásban egy nemzetközi tudóscsoport genomikai és járványügyi adatokat, valamint matematikai modellezést használt a járvány kitörésének tanulmányozására. A munkát az indiai Nemzeti Betegségellenőrzési Központ és a Genomikai és Integratív Biológiai Intézet vezette, a Cambridge-i Egyetem és az Imperial College London, valamint a Koppenhágai Egyetem munkatársaival.

A delta volt a legerősebb variáns

Annak megállapítására, hogy a SARS-CoV-2 variánsok felelősek-e a 2021. áprilisi delhi járvány kitöréséért, a csoport szekvenálta és elemezte a 2020 novemberében kitört, előző járványtól 2021 júniusáig Delhiben vett vírusmintákat. Megállapították, hogy a 2020-as járványok nem kapcsolódtak egyetlen aggályos variánshoz sem. Az alfa variánst 2021 januárjáig csak alkalmanként azonosították, elsősorban külföldi utazókban, majd előfordulása 2021 márciusában az esetek mintegy 40 százalékára nőtt Delhiben, mielőtt áprilisban a delta variáns gyorsan kiszorította volna.

Matematikai elemzéssel kiszámították, hogy

a delta 30-70 százalékkal fertőzőbb,

mint a korábban Delhiben előfordult vírustörzsek, köztük az alfa. Ezen túl megállapították azt is, hogy a deltával szemben mindössze 50-90 százalékos védettséget nyújtott a korábbi variánsok általi megfertőződés, azaz a delta

meg tudta fertőzni azokat is, akik egyszer már átestek a koronavíruson.

A kutatók munkájuk alátámasztására az újrafertőződés tényleges bizonyítékait keresték: megvizsgálták az indiai Tudományos és Ipari Kutatási Tanács által toborzott emberek által adott mintákat. Februárban a vizsgálatban részt vevő, oltatlan alanyok 42,1 százalékának pozitív volt az antitesttesztje, júniusban ez a szám viszont már 88,5 százalék volt, ami arra utal, hogy a második hullámban nagyon magas volt a fertőzési arány. A 91, a delta előtt megfertőződött személy több mint negyedénél (27,5%) emelkedett az antitestek szintje, ami újrafertőződésre utal.

A delta ellen erős oltás kell

Vizsgálták az oltottak deltával való fertőződésének lehetőségét itt: azt találták, hétszer nagyobb az esély arra, hogy valakit oltás után fertőzzön meg a delta, mint bármely más variáns esetében.

Anurag Agrawal, az indiai Nemzeti Betegségellenőrzési Központ és a Genomikai és Integratív Biológiai Intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint ez a munka segít megérteni a delta kitöréseit, beleértve a magas arányban beoltott populációkat is, mivel

a delta a beoltott vagy korábban más variánssal fertőzött embereken keresztül is átterjedhet a fogékonyakra.

A társszerző Ravi Gupta professzor, a Cambridge-i Egyetem munkatársa elmondta: a nyájimmunitás kulcsfontosságú a járványkitörések megszüntetésében, de a Delhiben kialakult helyzet azt mutatja, hogy a korábbi koronavírusváltozatokkal való fertőzés nem elegendő a delta elleni immunitás eléréséhez.

"A deltakitöréseket csak úgy lehet megszüntetni vagy megelőzni, ha vagy ezzel a variánssal fertőződök meg mindenki, vagy olyan erős vakcinát kap, amely elég magasra emeli az antitestek szintjét ahhoz, hogy azt a delta ne legyen klpes kikerülni" - mondja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×