eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pxhere

Buborékok és ultrahang - ez a kombináció lehet az Alzheimer-kór nagy ellenfele

Alacsony intenzitású ultrahanggal ért el sikert egy nemzetközi kutatócsoport a kognitív képességek helyreállításában, ami áttörést hozhat például az Alzheimer-kór nem invazív kezelésében.

A Queenslandi Egyetem által szerdán nyilvánosságra hozott kutatás szerint az új terápia legyőzheti az öregedés és a demencia káros hatásait. A kutatók egérkísérlettel igazolták az alacsony intenzitású ultrahang kedvező terápiás hatását. Tanulmányukat a Molecular Psychiatry folyóiratban publikálták.

"Hagyományosan az ultrahangot kis, gázzal töltött buborékokkal együtt alkalmazzuk, hogy megnyissuk a szinte átjárhatatlan vér-agy gátat, és a véráramból bejuttathassuk a hatóanyagot az agyba" - magyarázta Jürgen Götz professzor, a kutatás vezetője.

Az ultrahang egyedüli alkalmazása elkerülhetővé tette, hogy át kelljen hatolni a vér-agy gáton, nagyobb hozzáférhetőséget és kevésbé invazív kezelési módot nyújtott.

A most publikált kutatás különösen fontos Ausztráliában az elöregedő népesség miatt. Becslések szerint 2021-ben 427 ezer demenciában szenvedő ember élt a kontinensországban, de nagyobb gyógyászati áttörés nélkül 2058-ra a számuk várhatóan egymillió fölé emelkedik.

Jelenleg a demencia kezelésében a tüneti kezelés áll az előtérben, de az új módszer lehetőséget nyújt rá, hogy a probléma gyökeréhez jussanak el.

Jürgen Götz hangsúlyozta, hogy a felfedezett ultrahangos terápia egy olyan nem invazív módszer, amely segíthet az idős emberek kognitív képességeinek javításában. Nemcsak a demencia degeneratív hatásait képes csökkenteni, hanem helyre is tudja állítani a kognitív funkciót az időseknél.

A felfedezést klinikai vizsgálatokkal is tesztelik majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×