eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Wikipédia/Jimfbleak

Egy nekünk hétköznapi dologtól bevadulnak egyes madarak

Az már több kutatásban is kiderült, hogy a zajszennyezés ártalmas az emberek idegrendszerére - és most kiderült, hogy milyen jelentős hatása van a madarakra.

A cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem és a törökországi Koç Egyetem szakemberei úgy találták, hogy az emberek okozta zajszennyezés agresszívebbekké teszi az európai vörösbegyeket (Erithacus rubecula). Ez a kis rovarevő madárfaj elterjedt egész Európában.

Mint a hvg.hu írta, kísérleteik során a kutatók 3D-ben nyomtatott műanyag vörösbegyet helyeztek el, s még madárcsicsergésről is gondoskodtak. Közben hangszórón keresztül forgalmi zajokat is közvetítettek. E zajok hatására

a városinál jóval nyugodtabb vidéki vörösbegyek érezhetően agresszívakká váltak.

A zajok zavarják a vörösbegyek területvédelmi dalolászását, ezért fizikailag is agresszívebbek lesznek, hogy el tudják zavarni a területükre merészkedő hímet (a kísérletben a modellt).

Érdekes megállapítás, hogy a városi vörösbegyeket nem zavarják annyira a forgalmi zajok, pontosabban nem lesznek dühödtebbek miatta (de ők már alapállapotban is idegesebbek vidéki rokonaiknál). Ők ugyanis megtanulták, hogy vannak nyugodtabb, csendesebb időszakok is, ezért nem "pörögnek be" annyira.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×