eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Az Alzheimer-kór terápiás lehetőségeit bővítheti egy felfedezés

Spanyol kutatók derítettek fényt arra a mechanizmusra, amely az amiloid plakkok körüli erek rendezetlenségét okozza az agyban.

Az amiloid plakkok az agyban található fehérje, a béta-amiloid lerakódásai, melyek károsítják az idegrendszert, majd a későbbiekben Alzheimer-kór kialakulásához vezetnek – igaz, egyes kutatások szerint a memóriaproblémák már az amiloid-akkumulátumok megjelenése előtt jelentkeznek az érintett betegekben. Az Alzheimer-kór a vezető ok a világon a demencia kialakulására, a betegség oka ugyanakkor egyelőre még nem ismert, előfordulásának gyakorisága ugyanakkor az életkor emelkedésével nő több országban, köztük Spanyolországban is – írja a MedicalXpress.

Az ebben a tanulmányban bemutatott mechanizmus egy fiziológiai folyamat, az angiogenezis működési zavarának eredménye. Az angiogenezis fontos az agyi erek kialakulásához a fejlődés során, felnőttkorban pedig a már meglévő erek esetleges károsodásának helyreállításához.

A tanulmány szerint az Alzheimer-kór az angiogenezis diszfunkcióját idézi elő: új erek kialakulása helyett a betegek ereket vesztenek, ami rontja a kórképet.

Az érintett molekuláris útvonalak azonosításával azonban új terápiás stratégiák tervezhetők meg a betegség hatásainak enyhítésére. Az adatok az öröklött Alzheimer-kórt az új erek kialakulásának problémáival is összekapcsolják.

Az alzheimeres pácienseknél a szenilis plakknak nevezett, toxikus anyagok felhalmozódása jellemző az agyban. Az agy a vérereken keresztül képes kiüríteni ezeket az anyagokat, ugyanakkor a plakkok léte érvesztéshez vezet, ezáltal ördögi kör alakul ki. Az erek lecsökkent számának köszönhetően kevésbé tud az agy megszabadulni ezektől az anyagoktól, ami által még több plakk jön létre, amely tovább pusztítja a vérereket.

Az agy fogyasztja a szervezet oxigén- és tápanyagmennyiségének nagy részét, így ezen anyagok mennyiségének csökkenése a toxikus anyagok felhalmozódásából eredő meglévő terhelésen felül további terhelést jelent.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×