INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

astrazeneca

koronavírus

immunizáció

antitest

Az AstraZeneca brit-svéd érdekeltségű gyógyszeripari vállalat logója a telephelyén, a belgiumi Dilbeekben 2020. január 28-án. A belga szövetségi gyógyszerfelügyeleti hatóság ezen a napon vizsgálatot tart az AstraZeneca vakcináját gyártó belga cégnél, hogy ellenőrizze a vakcinaellátmányok késedelmes kiszállításának okát az uniós tagországokba. A hatóságot Franck Vanderbroucke belga egészségügyi miniszter bízta meg a feladattal az Európai Bizottság felkérésére.

Ígéretesnek tűnik egy új AstraZeneca-készítmény a megelőzésben

Infostart

Az AstraZeneca a koroanvírus-járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely során védelmet nyújthatnak a Covid-19 fertőzésnek kitett, de betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt az aktív immunizálásra (oltásra) nem megfelelően reagáló embereknek.

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű Covid-19 fertőzést olyan egyéneknél, akik esetében a vakcináció nem kivitelezhető vagy nem eredményes – emeli ki közleményében a cég.

Mint írják, a harmadik fázisú, vírusexpozíció előtti megelőző kezeléssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei azt mutatták, hogy az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) szignifikánsan csökkentette a tünetes Covid-19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy

a hosszú hatású antitest-kombináció 77 százalékkal csökkentette a tüneteket okozó koronavírus kialakulásának kockázatát a placebohoz képest.

A vizsgálatban 25 tünetes Covid-19-esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

Az AZD7442-vel kezelteknél nem fordult elő súlyos szövődmény vagy ahhoz kapcsolódó haláleset, míg a placebot kapottak esetében két haláleset is történt a fertőzés következményeként – teszik hozzá.

Az AZD7442 az első antitest-kombináció (nem vakcina), amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus fertőzés súlyos következményeit.

A vizsgálatban 5197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt kapó csoport és a placebo csoport között. A résztvevők több mint 75 százalékának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt. A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a Covid-19 vakcina nem véd megfelelően. Ezeknél a magas kockázatú személyeknél mért hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy még 2021-ben megoszthassuk az AZD7442 harmadik fázisú klinikai vizsgálati program további adatait.”

A közlemény kitér arra is, hogy az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén

akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a Covid-19 ellen,

és intramuszkuláris injekcióban kell beadni.

Az Oxford University és a Columbia University kutatóinak előzetes laboratóriumi eredményei azt mutatják, hogy az AZD7442 készítmény a tesztek alapján

minden jelenleg ismert vírusvariáns ellen – így a delta variáns ellen is – hatásosnak mutatkozik.

Az AstraZeneca az AZD7442 esetleges sürgősségi használati engedélyezése vagy feltételes jóváhagyása céljából előkészíti az eddigi klinikai vizsgálatok adatainak egészségügyi hatóságokhoz történő benyújtását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018