eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Az AstraZeneca brit-svéd érdekeltségű gyógyszeripari vállalat logója a telephelyén, a belgiumi Dilbeekben 2020. január 28-án. A belga szövetségi gyógyszerfelügyeleti hatóság ezen a napon vizsgálatot tart az AstraZeneca vakcináját gyártó belga cégnél, hogy ellenőrizze a vakcinaellátmányok késedelmes kiszállításának okát az uniós tagországokba. A hatóságot Franck Vanderbroucke belga egészségügyi miniszter bízta meg a feladattal az Európai Bizottság felkérésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ígéretesnek tűnik egy új AstraZeneca-készítmény a megelőzésben

Az AstraZeneca a koroanvírus-járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely során védelmet nyújthatnak a Covid-19 fertőzésnek kitett, de betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt az aktív immunizálásra (oltásra) nem megfelelően reagáló embereknek.

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű Covid-19 fertőzést olyan egyéneknél, akik esetében a vakcináció nem kivitelezhető vagy nem eredményes – emeli ki közleményében a cég.

Mint írják, a harmadik fázisú, vírusexpozíció előtti megelőző kezeléssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei azt mutatták, hogy az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) szignifikánsan csökkentette a tünetes Covid-19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy

a hosszú hatású antitest-kombináció 77 százalékkal csökkentette a tüneteket okozó koronavírus kialakulásának kockázatát a placebohoz képest.

A vizsgálatban 25 tünetes Covid-19-esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

Az AZD7442-vel kezelteknél nem fordult elő súlyos szövődmény vagy ahhoz kapcsolódó haláleset, míg a placebot kapottak esetében két haláleset is történt a fertőzés következményeként – teszik hozzá.

Az AZD7442 az első antitest-kombináció (nem vakcina), amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus fertőzés súlyos következményeit.

A vizsgálatban 5197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt kapó csoport és a placebo csoport között. A résztvevők több mint 75 százalékának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt. A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a Covid-19 vakcina nem véd megfelelően. Ezeknél a magas kockázatú személyeknél mért hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy még 2021-ben megoszthassuk az AZD7442 harmadik fázisú klinikai vizsgálati program további adatait.”

A közlemény kitér arra is, hogy az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén

akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a Covid-19 ellen,

és intramuszkuláris injekcióban kell beadni.

Az Oxford University és a Columbia University kutatóinak előzetes laboratóriumi eredményei azt mutatják, hogy az AZD7442 készítmény a tesztek alapján

minden jelenleg ismert vírusvariáns ellen – így a delta variáns ellen is – hatásosnak mutatkozik.

Az AstraZeneca az AZD7442 esetleges sürgősségi használati engedélyezése vagy feltételes jóváhagyása céljából előkészíti az eddigi klinikai vizsgálatok adatainak egészségügyi hatóságokhoz történő benyújtását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×