eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Jobban veszélyeztetik a fejsérülések a női sportolókat a férfiaknál

A női futball, rögbi és más hasonló sportok népszerűségének növekedtével egyre fontosabb megtudni, milyen hatást gyakorolnak a fejsérülések a sportolónők egészségére.

A fejsérüléseknek az agyra gyakorolt hatása mára egyre inkább mérhetővé válik: Liz Williams igazságügyi orvosbiomechanikai szakértő női rögbimeccsen igyekezett utánajárni annak, mi történik akkor, amikor a meglehetősen kemény sportot űző nők összeütköznek.

A fogvédőbe épített szenzorok szolgáltattak számára adatokat, a szakember vére pedig egyenest meghűlt az eseménysorok és a szenzorok kimutatott eredmények hatására. Ha ütközés hatására a sportolónők földre zuhantak, fejük ostorcsapásszerűen a talajnak ütközött, és a szenzorok is arról tanúskodtak, hogy megvan az agysérülés kockázata. A játékvezetők azonban, akik nincsenek kiképezve arra, hogy ilyen típusú sérülésekkel foglalkozzanak, továbbot intettek. Ezek az "ostorcsapás-sérülések" jóval gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiak esetében – írja a Nature.

Sok oka lehet a különbségeknek

Williams megfigyelése szerint a női sportolók jobban ki vannak tehát téve az agysérülés veszélyének, az agyrázkódást is rosszabbul viselik és tovább tart a felépülésük. Ahogy a kutatók egyre több adatot gyűjtenek,

a kép egyre riasztóbbá válik.

A sportolónők is egyre nyíltabban beszélnek saját tapasztalataikról, köztük a mára demenciában szenvedő Sue Lopez, aki a hetvenes években volt félprofi női futballista, mai egészségügyi állapota pedig valószínűleg az akkor elszenvedett sérülések miatt alakult ki.

A kutatók többféle magyarázatot sorolnak fel azzal kapcsolatosan, hogy miért lehetnek a nők nagyobb veszélyben. Az agy eltérő mikrostruktúrájától kezdve a hormonok szerepén át az eltérő edzéstervig és a sérülések kezelésének módjáig sokféle teória merült már fel. Az egészen biztos, hogy a területet tovább és mélyebben kell kutatni, hiszen egyre több sportolónő kerülhet veszélybe amiatt, hogy a férfiak sérülései kapcsán gyűjtött adatokat alkalmazzák egy sérülékenyebb populációra.

Gyakori az ostorcsapás-sérülés

Az amerikai diáksportból származó adatok alapján a női sportolók esélye az agyrázkódásos sérülésre 1,9-szer akkora, mint a férfiaké, és nehezebben is épülnek fel a nők a férfiaknál. De nemcsak a sérülések gyakorisága nagyobb, hanem a súlyosságuk is más nőknél egy 25 kutatást összegző metaelemzés szerint.

Tracey Covassin kétezres években végzett kutatása szerint a fejsérüléseket elszenvedett nők rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken és több tünetet tapasztaltak, mint férfi társaik. Williams publikáció előtt álló kutatása szerint 25 kutatásba bevont sportolónő több mint fele szenvedett el ostorcsapás-sérülést, szemben mindössze egyetlen férfival. Egy másik kutatás szerint a nők sérülései abban is mások, hogy inkább tárgyakkal való ütközés miatt szenvednek sérülést, míg a férfiak egymással ütköznek.

Az agynak kis mozgástere van koponyánkban: egy erős ütésnél összenyomódhat és meghúzódhat a szövete, maradandó károsodást elszenvedve. Ezek a változások is egészen más módon történnek meg ugyanakkor nőknél, mint férfiaknál:

az idegsejtek axonrostjainak elnyíródása okozza a sérüléseket, ezek a rostok pedig nők esetében vékonyabbak lehetnek,

mint férfiaknál, patkányokban ugyanis ezt a különbséget találták hímek és nőstények között. Az axonális károsodás mértéke utalhat arra, hogyan tud felépülni az agyrázkódásból, ezért most keresik az axonkárosodás biomarkereit.

A ciklus is beleszólhat

A sérülésekben más okok is közrejátszhatnak:

a nők nyaka ugyanis 47 százalékkal gyengébb a férfiakénál,

emellett a ciklustól függő hormonszintek is közrejátszottak. Aki a peteérést követő időszakban sérült meg, az Jeff Bazarian New York-i kutatása szerint sokkal nehezebben épült fel, mint aki ciklusának kezdetén sérült.

Amiben a kutatók egyetértenek, az az, hogy

a nőket mindenképpen másként kell kezelni sérülés esetén,

de egyelőre egyetlen olyan sportegyesület sincsen, amelyik másféle protokollt alkalmazna női és férfi sportolókra. Williams felmérést készített 56 ország közel 2000 női rögbijátékosának részvételével, akik az agyrázkódással kapcsolatos tapasztalataikról szóló kérdésekre válaszoltak. Az első eredmények arra utalnak, hogy a játékosok között óriási különbségek mutatkoznak az agysérülések felismerésével és kezelésével kapcsolatos ismeretekről.

Jelenleg a sportszervezetek figyelmen kívül hagyják az agyrázkódással kapcsolatos nemi különbségekre utaló, folyamatosan gyarapodó ismereteket, még mindig a férfiak játéka élvez prioritást. "Általában a férfisportra, a férfisérülésekre és a azok kimenetelére összpontosítanak, és kevésbé a nőkre. Ez szörnyű elhanyagolás" – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×