eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Összefüggés lehet az mRNS-oltások és a szívizomgyulladás között

Több mint 1200 szívizom- vagy szívburokgyulladásos esetet jegyeztek fel Amerikában a 30 év alatti Moderna vagy Pfzer-vakcinával oltottak körében.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC gyógyszerbiztonsággal foglakozó csoportja közölte, valószínűsíthetően van kapcsolat a ritkán előforduló, szívet érintő gyulladásos esetek és az mRNS-oltások között.

A fiatal felnőttek körében előforduló állapot

leginkább a második oltásadag felvételét követően alakult ki.

Az adatok szerint több mint 1200 harminc év alatti esetében tapasztalták ezt. Egy adag felvétele után 267, míg két adag felvételét követően 827 eset következett be. 132 esetben nem ismert, hogy hány oltás után alakult ki az állapot. Az Egyesült Államokban már több mint 300 millió adagot adtak be az oltásokból összesen, írja a CNBC.

"Az oltást követő szívizomgyulladásos esetek klinikai megjelenése egyértelmű,

többnyire a második adag beadását követő egy héten belül jelentkeznek, a leggyakoribb tünet a mellkasi fájdalom"

– mondta Grace Lee, aki a bizottság biztonsági csoportjának elnöke. A CDC tisztviselői további adatokat gyűjtenek, hogy teljes mértékben megértsék a lehetséges kockázatokat, a kezelés módját és azt, hogy vannak-e hosszú távú problémák, mondta.

Az esetek ritkának tekinthetők, a két oltást együtt szemlélve egymillió emberből 12,6 esetében alakul ki ilyen állapot.

A Moderna oltását követően gyakoribb egyébként a gyulladásos állapot, egymillió emberből 19,8-at érint. A Pfizer oltásánál ez csak 8 fő. Főként férfiakat érint a állapot, amely csak nagyon ritka esetben súlyos. Június 11-én kilenc beteg volt emiatt kórházban, intenzív osztályon közülük kettő. Az oltás nyújtotta előnyök mindennel együtt továbbra is nagyobbak, mint az esetleges rizikók, főként mivel jelenleg leginkább a fiatalabbak körében következnek be megbetegedések, mivel az idősebb korosztály nagy része már oltva van.

A szerdai ülés után az amerikai Egészségügyi Minisztérium a CDC és több orvosi szakmai csoport által közösen aláírt nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy ez a mellékhatás is rendkívül ritka.

"Csak rendkívül kis számú embernél fordul elő az állapot oltás után. Fontos tudni, hogy azoknál a fiataloknál, akiknél előfordul,

az esetek többsége enyhe lefolyású,

az egyének gyakran maguktól vagy minimális kezeléssel gyógyulnak. Ezenkívül tudjuk, hogy a szívizom- és szívburokgyulladás sokkal gyakoribb, ha valaki elkapja a koronavírust, és az ebből eredő, a szívet érintő kockázatok súlyosabbak lehetnek" – írták.

A CDC összehangolja vizsgálatát az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal, amely a múlt hónapban engedélyezte a Pfizer-BioNTech vakcinát 12 és 15 év közötti serdülők számára. A tünetek, amelyek közé mellkasi fájdalom és légszomj tartoznak, jellemzően az oltás beadását követő egy héten belül jelentkeznek, a legtöbb esetben négy napon belül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×