eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Nem létezik olyan, hogy „biztonságos” légszennyezettségi szint

Európai civil szervezetek nyílt levelet írtak Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben az egészségügyi és klímavédelmi kérdések szorosabb összehangolását sürgetik.

Levelet írtak civil szervezetek Ursula von der Leyen EB-elnöknek. A levélírók leszögezik, hogy örömmel fogadták az elhatározást, hogy Európa 2050-re elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátást, de azt kifogásolják, hogy a klímakatasztrófa elleni cselekvés egészségügyi előnyei még mindig nem kerültek bele az európai zöldmegállapodásba – mondta az InfoRádiónak Massay-Kosubek Zoltán, a Clean Air and Healthy Recovery nevű civil szervezet menedzsere.

Mint hangsúlyozta, miután a klímasemlegesség és az egészségünk védelme összekapcsolódik, ezért arra hívják föl a figyelmet, hogy amikor a belső égésű motorok kivonásáról vagy a szén-dioxid-csökkentésről és az ezekre vonatkozó uniós tervekről beszélnek, igenis

tegyék hozzák, hogy mik azok az egészségügyi előnyök – például légszennyezettség-csökkenés –, amelyek elérhetők.

Mindez pedig ne csak az európai zöldmegállapodásban, hanem az európai egészségügyi unióra hívó kezdeményezésben is jelenjen meg egyfajta „zöld pillérként”.

Massay-Kosubek Zoltán felhívta a figyelmet, hogy

a légszennyezés valójában egy népegészségügyi és éghajlati vészhelyzet,

és nem létezik olyan, hogy „biztonságos” légszennyezettségi szint.

Egy, az Európai Tüdőgyógyász Társaság és az Egészségügyi Világszervezet tudósai által vezetett legújabb tudományos kutatás is arra mutat rá, hogy a szennyező anyagok, részecskék minden sejtet, minden szövetet károsítanak, így nem pusztán a légúti, hanem például a szív- és rákmegbetegedésekért is felelősek, sőt olyan betegségekért is, mint a cukorbetegség és az Alzheimer-kór, amelyekre nem is gondoltak korábban. Ez is nyomatékosítja a fő megállapítás, miszerint nincs biztonságos mértékű határérték, amely alatt a légszennyezettség ne lenne káros az emberi egészségre – ismételte meg a szakember.

A nitrogén-dioxid, az apró részecskék, a szállópor, illetve az ózon mind-mind olyan szennyezőanyag, amely jellemzően az emberi tevékenységhez, vagyis a közlekedéshez, a fűtéshez, a mezőgazdasághoz vagy az energiatermeléshez kapcsolható.

Az európai civil szervezetek úgy látják, hogy ahhoz, hogy elérje Európa 2050-re a zéró károsanyag-kibocsátást,

a közúti szállításból származó kibocsátást azonnal csökkenteni kellene.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy Európában a technológiai fejlődés a mostaninál már sokkal kisebb kibocsátást is lehetővé tenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×