INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

drón

mesterséges intelligencia

támadás

Önállóan emberre támadt a harci drón – összefoghatnak ellenünk a gépek?

Önállóan emberre támadt a harci drón – összefoghatnak ellenünk a gépek?

A közelmúltban először érkezett hír arról, hogy autonóm harci eszköz emberre támadt úgy, hogy nem adtak erre parancsot. Az InfoRádiónak nyilatkozó főhadnagy szerint elképzelhető, hogy emberi mulasztás történt. Más szakértők szerint van ok az aggodalomra.

Az eset Líbiában történt, és az ENSZ Líbiával foglalkozó szakértői csoportjának jelentése adott hírt róla. A körülményekről keveset tudni, annyit ír a jelentés, hogy egy autonóm üzemmódra állított quadrokopter támadta meg egy éppen visszavonuló szakadár katonacsoport egyik emberét.

Ahhoz, hogy egy autonóm harci eszköz emberre támadjon, valószínűleg emberi mulasztás kell - mondta Gajdos Máté Ádám főhadnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszékének munkatársa.

„Annyira van benne a pakliban, hogy egy autonóm állapotra kapcsolt eszköz önálló feladatot hajt végre, amennyire azt megengedjük neki. Egyértelműen mondhatjuk, hogy ezek az eszközök biztonságosak: ha kikapcsoljuk, áramtól, üzemanyagtól elválasztjuk őket, akkor biztonságosan tudjuk befolyásolni a működésüket” – fejtette ki a szakértő.

Feltétel az ilyen eszközöknél, hogy autonómia szintjén csökkenteni lehessen,

minél alacsonyabb ez a szint, annál magasabb az emberi beavatkozás mértéke.

Tavaly nyolcvan mérnök nyílt levelet tett közzé arról, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre elképzelhetőbb, hogy az autonóm eszközök kommunikálni tudjanak egymással, és az is, hogy ember ellen forduljanak.

Erről a főhadnagy az InfoRádiónak azt mondta, hogy ez a kapcsolatba lépés irányított módon már működik, ám annak az esélye, hogy ezek az eszközök maguktól összefognak és az emberek ellen fordulnak, jelenleg igen kicsi.

Az említett esetről szóló ENSZ-jelentésben egy nemzetbiztonsági szakértő aggodalmát fejezte ki és hangsúlyozta, hogy szerinte

különös veszélyt rejt magában, hogy egy ilyen eszköz rosszul is azonosíthat célpontokat.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Emberre támadt a harci drón
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018