INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

földközi-tenger

biodiverzitás

globális felmelegedés

Drónnal készült kép üres napágyakról a  Peloponnészosz-félszigeten lévő Návplio város újranyitott Karatóna tengerparti strandján 2020. május 16-án, a koronavírus-járvány idején.

A trópusi fajok és a felmelegedés miatt nyakunkon a Földközi-tenger ökológiai összeomlása

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Egy osztrák kutatók vezetésével végzett vizsgálat szerint a fajok nem tudják tartani a lépést a víz erőteljes felmelegedésével, Izrael partjainál a sekély vizekben honos fajok mintegy 95 százaléka már eltűnt.

A tengerek melegedése azokat a felszínhez közel élő fajokat veszélyezteti a leginkább, amelyek nem tudnak az élőhelyükről elköltözni, a szóban forgó kutatás velük, csigákkal, kagylókkal foglalkozott. Ők nem tudnak lejjebb vándorolni, hogy kellemesebb környezetbe kerüljön. Nehéz helyzetbe hozza őket a felmelegedés, mert a szaporodásuk hőmérsékletfüggő, és a melegebb vízben kevesebb gáz, így oxigén tud oldódni – mondta az InfoRádiónak Németh Szabolcs biológus, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.

A Földközi-tengeri sekély vizeivel ellentétben az árapály-tartományokban élő állatok jobban alkalmazkodtak a magasabb hőmérsékletekhez. A mélytengeri területeken sem szembetűnő a változás, mivel a hőmérséklet emelkedése ott kevésbé erőteljes.

A Földközi-tenger abból a szempontból speciális, hogy télen hideg, nyáron meleg van, így hőváltó rétegek alakulnak ki. A felső öt-tíz méteres régió sokkal melegebb, mint a mélyebb réteg.

A másik fontos tényező, hogy a Szuezi-csatornán keresztül fajkicserélődésre van lehetőség a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között,

így megjelennek olyan fajok is a Földközi-tengerben – mert a cserélődés jobbára ebbe az irányba megy –, amelyeknek nincs ellenségük, ilyen például a tűzhal.

Németh Szabolcs saját merülési élményeit is elmondta ezzel kapcsolatban. Ciprus környékén van sok, a búvárok körében híres hajóroncs, az egyik mellett tűzhalak tömkelege figyelhető meg, ezek tíz éve nem voltak ott. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Karib-tengeren még súlyosabb ez a probléma, ott arra biztatják a búvárokat, hogy vadásszák le a tűzhalakat, mert akkora károkat okoznak. Ami azért sajátságos, mert a búvároknál alapvetően az a szabály, hogy hagyják érintetlenül a természetet.

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Vangelis Bugiotisz

Kapcsolódó hang

Földközi-tengeri összeomlás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018