eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Drónnal készült kép üres napágyakról a  Peloponnészosz-félszigeten lévő Návplio város újranyitott Karatóna tengerparti strandján 2020. május 16-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Vangelis Bugiotisz

A trópusi fajok és a felmelegedés miatt nyakunkon a Földközi-tenger ökológiai összeomlása

Egy osztrák kutatók vezetésével végzett vizsgálat szerint a fajok nem tudják tartani a lépést a víz erőteljes felmelegedésével, Izrael partjainál a sekély vizekben honos fajok mintegy 95 százaléka már eltűnt.

A tengerek melegedése azokat a felszínhez közel élő fajokat veszélyezteti a leginkább, amelyek nem tudnak az élőhelyükről elköltözni, a szóban forgó kutatás velük, csigákkal, kagylókkal foglalkozott. Ők nem tudnak lejjebb vándorolni, hogy kellemesebb környezetbe kerüljön. Nehéz helyzetbe hozza őket a felmelegedés, mert a szaporodásuk hőmérsékletfüggő, és a melegebb vízben kevesebb gáz, így oxigén tud oldódni – mondta az InfoRádiónak Németh Szabolcs biológus, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.

A Földközi-tengeri sekély vizeivel ellentétben az árapály-tartományokban élő állatok jobban alkalmazkodtak a magasabb hőmérsékletekhez. A mélytengeri területeken sem szembetűnő a változás, mivel a hőmérséklet emelkedése ott kevésbé erőteljes.

A Földközi-tenger abból a szempontból speciális, hogy télen hideg, nyáron meleg van, így hőváltó rétegek alakulnak ki. A felső öt-tíz méteres régió sokkal melegebb, mint a mélyebb réteg.

A másik fontos tényező, hogy a Szuezi-csatornán keresztül fajkicserélődésre van lehetőség a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között,

így megjelennek olyan fajok is a Földközi-tengerben – mert a cserélődés jobbára ebbe az irányba megy –, amelyeknek nincs ellenségük, ilyen például a tűzhal.

Németh Szabolcs saját merülési élményeit is elmondta ezzel kapcsolatban. Ciprus környékén van sok, a búvárok körében híres hajóroncs, az egyik mellett tűzhalak tömkelege figyelhető meg, ezek tíz éve nem voltak ott. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Karib-tengeren még súlyosabb ez a probléma, ott arra biztatják a búvárokat, hogy vadásszák le a tűzhalakat, mert akkora károkat okoznak. Ami azért sajátságos, mert a búvároknál alapvetően az a szabály, hogy hagyják érintetlenül a természetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×