eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bajkonur, 2015. március 27.Scott Kelly amerikai űrhajós, mielőtt Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz űrhajósokkal beszállna a Szojuz TMA-16M űrhajóba a bajkonuri űrközpontban 2015. március 27-én, nem sokkal a tervezett start előtt. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ettől válnak stresszessé az űrhajósok

Egy ikerpárt vizsgálva tettek fontos megállapításokat.

A súlytalanságban való hosszabb tartózkodás hatására megnő az űrhajósok stresszszintje a vérvizsgálatok szerint.

Vérükben egy bizonyos DNS-részecske, a cfDNS koncentrációja megemelkedik

- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők a NASA egy asztronautája, Scott Kelly vérét vizsgálták meg a nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett bevetése előtt, alatt és közben, majd összehasonlították a Földön tartózkodó ikertestvére vérével - mondta el Daniela Bezdan, a Tübingeni Egyetemi Klinika kutatója.

Az 1964-ben született Mark és Scott Kelly számos vizsgálatban vett már részt, mindketten jártak már párszor a világűrben.

A kutatók remélik, hogy

a vizsgálat segítségével fejlődhet az asztronauták orvosi felügyelete az űrutazások során.

A sejtváltozásokat a jövőben az űrhajók fedélzetén is elemezhetik vérmarkerek segítségével - fejtette ki Beznan. A csillagászokat ezért vérvételre is kiképezik.

A mintákat kapszulákban lehetne leküldeni az ISS-ről a Földre, hogy laborokban alaposabban kielemezzék. Ezt a módszert is tesztelték már az ikerkísérlet során.

A kutatási eredmények segíthetnek olyan lehetséges gyógyszerek és kezelési terápiák kidolgozásában, amelyeket hosszabb utazások, például a Marsra tartó missziók során lehetne alkalmazni.

A tübingeni tudósok vezetésével végzett vizsgálat egy 20 szakcikkből álló űrkutatási projekt részeként készült, a cikkek a Cell Press kiadó különböző tudományos lapjaiban jelentek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×