eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin
Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Szlávik János: már az ajtóban várakozik a vakcina

Az infektológus főorvos látja, hány országban zajlik a gyártás, és a fél világ csak arra vár, hogy egyik-másik oltásról kiderüljön, hogy megfelelő.

Interjút adott a Forbesnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, amelyben azt állítja, már az "ajtóban" van a koronavírus elleni védőoltás, sőt komoly sikertörténet is lesz.

"Indiában, Brazíliában és több európai országban is gyártják már a kísérleti vakcinákat, és amikor kijön a vizsgálatok eredménye, hogy márpedig ez jó, ott lesz milliószám a vakcina" - mondta.

Először szerinte a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és azok kapják, akik az ország működtetéséért felelnek.

A járványtudós azonban az általános szlovákiai tesztelésről nincs jó véleménnyel, mégpedig azért, mert az antigén gyorsteszt túl szűk időszakot "lát", ezek használata kifejezetten a mentőkocsikban megfelelő, ahol az egységek a beteg emberekhez vonulnak ki és kórházba szállítás közben kiderül, a páciens koronavírus-fertőzött-e.

Szlávik János úgy látja, járványhelyzetben csak vaskézzel lehet irányírtani, de megérti, hogy például nincs iskolazár, hiszen a szülők számos esetben nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×