eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Magyar tudományos innováció az izomgörcs ellen

Magyarországon 100 ezer ember kezelését könnyítheti meg egy új hatóanyagjelölt.

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyagjelölt - mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője az M1-en.

Málnási-Csizmadia András hozzátette: a jelenlegi gyógyszerek nem képesek hatékonyan oldani az izomgörcsöket, ráadásul nagyon komoly neurológiai, illetve szív- és érrendszeri mellékhatásokat okoznak.

Elmondása szerint

a hatóanyag 2021 tavaszán lép be a klinikai vizsgálatok fázisba,

de a Cell, a világ legjelentősebb élettudományi magazinja már cikket írt a gyógyszerjelölt hatásmechanizmusáról. A cikket már több mint 150 sajtóorgánum átvette - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy az új izomgörcsoldó segíthet egyebek között

a sztrókon átesett betegek 30 százalékánál jelentkező, iszonyatos fájdalmakkal járó súlyos és krónikus jellegű izomgörcsökön és a szklerózis multiplex esetén kialakuló görcsök esetében is.

Magyarországon 100 ezer ember kezelését könnyítheti meg az új hatóanyagjelölt - fűzte hozzá a kutató. Az élethosszig tartó, sokszor folyamatosan romló izomgörcsök 50-60 millió ember életét nehezíti meg világszerte - hangzott el a műsorban. A kutatást az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×