INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

dinoszaurusz

nagy-britannia

fosszília

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel egy brit szigeten

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel egy brit szigeten

Infostart / MTI

A T.rex unokatestvére a Vectaerovenator inopinatus nevet adta.

A kutatók a Vectaerovenator inopinatus nevet adták a fajnak, amely 115 millió éve a kréta időszakban élt, és becslések szerint mintegy négy méter hosszú lehetett.

A Vectaerovenator négy csontját tavaly találták meg egy tengerparti üdülőhely strandján fosszíliavadászok. Neve azokra a légzsákokra utal, amelyeket csontjaiban találtak. Ezek a légzsákok, amelyek megtalálhatók a mai madarakban is, a tüdő kiterjesztései, amelyek segítették az állat légzőszervrendszerét hatékonyan működni, miközben könnyebbé tették csontozatukat.

Művészi illusztráció a Vectaerovenator inopinatus fajról (Trudie Wilson)
Művészi illusztráció a Vectaerovenator inopinatus fajról (Trudie Wilson)

Robin Ward, a csontokat megtalálók egyik elmondta, rögtön arra gondolt, hogy "valami különlegeset találtak, és magukkal vitték a fosszíliákat a szigeten lévő dinoszaurusz múzeumba. Az ottani szakemberek is azonnal tudták, hogy valami ritkaságról van szó, és kérték, adományozzuk a múzeumnak, hogy alapos vizsgálatnak vethessék alá".

"Meghökkentünk, amikor láttuk, milyen üregesek az állat csontjai. Csontvázának részei igen törékenyek lehettek" - hangsúlyozta Chris Barker, a dinoszauruszfajról készített tanulmány vezetője.

A paleontológusok úgy vélik, valószínű, hogy a Vectaerovenator északra élt attól a helytől, ahol csontjait megtalálták, tetemét a közeli sekély tengerbe mosta a víz.

Nyitókép: University of Southampton
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018