eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Elkezdődött a koronavírus-ellenszer tesztelése embereken is

Rohammunkában fejlesztik az oltóanyagot, de másfél évnél hamarabb nem készülhet el. Egy korábban az Ebola ellen kifejlesztett szer viszont hatásos lehet a koronavírus-betegek kezelésében, de egyelőre csak a klinikai teszteknél tartanak a kutatók.

Az amerikai kormány egyik névtelenséget kérő tisztviselője szerint ma, hétfőn kezdődik el az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat. A kísérleti tesztben, amelyben 45 egészséges fiatal vesz részt, kísérleti adagot kapnak az alanyok a vakcina lehetséges mellékhatásainak feltérképezésére, de valójában nem fertőződnek meg a Covid-19 vírussal – írja az AP.

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Intézetek finanszírozzák a kísérletet, amely jelenleg zajlik Seattle-ben. A kormány közegészségügyi tisztviselője szerint egy esetleges oltás teljes forgalomba helyezése egy évtől 18 hónapig is eltarthat az eredmények függvényében.

A tesztalanyok nem fertőződhetnek meg, mert az oltások nem tartalmazzák a vírust,

most a cél az esetleges mellékhatások feltérképezése, mert csak utána indulhat a tesztelések következő szintje.

A világon jelenleg több tucat kutatócsoport verseng a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében, mivel a Covid-19 esetek száma folyamatosan tovább növekszik. Az egyes kutatócsoportok különböző típusú oltásokkal kísérleteznek, olyan új technológiákkal, amelyek révén a vakcinák nemcsak gyorsabban készülnek el, mint a hagyományos oltások, hanem hatékonyabbak is lehetnek.

Az egyik cég áprilisban néhány tucat önkéntessel elkezdi egy másik oltóanyag vizsgálatát a Pennsylvaniai Egyetemen és Kansas Cityben, majd folytatja Kínában és Dél-Koreában. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy ha minden optimálisan alakul, akkor is másfél év a procedúra, hiszen

több ezer emberen elvégzett klinikai tesztek szükségesek annak megalapozott eldöntéséhez, hogy az adott oltás valóban védelmet nyújt-e.

Egyelőre a koronavírus-fertőzés kezelésére nincs bevált szer. Kínában tudósok tesztelték a HIV-ellenes szerek kombinációját az új koronavírus ellen, valamint a Remdesivir nevű kísérleti gyógyszert is tesztelik, amelyet az ebola elleni küzdelemben fejlesztettek ki.

Az Egyesült Államokban a Nebraska Egyetem Orvosi Központja szintén elkezdte a Remdesivir tesztelését néhány olyan amerikainál, akiknél a Covid-19 vírust a Japánnál vesztegzár alá helyezett tengerjáró hajóról való evakuálásuk után találták meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×