eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott felvétel a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett, Puerto Ricótól északra a Nemzetközi Űrállomásról nézve 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

Űrkaramboloktól tartanak, váratlan lépés jön

A világon elsőként akar űrmissziót indítani az Európai Űrügynökség (ESA) a világűrben hátrahagyott hulladékok begyűjtésére - jelentették be.

A tervek szerint 2025-ben induló ClearSpace 1 elnevezésű misszió a Clear Space nevű svéd start-up által vezetett konzorciumi együttműködésben valósul meg.

A csaknem 120 millió eurós projekt előkészületei jövő márciusban kezdődnek. Első lépésként űrszondát akarnak felküldeni, azzal a feladattal, hogy alacsonyabb keringési pályára hozza le az ESA egy régi rakétájának egy részét, amely így elég majd a légkörben. Később újabb űreszközöket küldenek majd a nagyobb űrhulladékok begyűjtésére.

A kereskedelmi űrutazás beindulásával várhatóan erősen meg fog növekedni az űrhulladék mennyisége, ami növelheti az űrkarambolok kockázatát. Ezen kívül nő az aggodalom amiatt is, hogy a nagyobb méretű űrhulladékok a Föld felszínére zuhannak.

Jan Wörner, az ESA főigazgatója a szervezet darmstadti irányítóközpontjában hétfőn elmondta, hogy a ClearSpace 1 olyan úttörő kezdeményezés, amelyre azonnali szükség van.

Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó részlegének vezetője szerint

az űrben lévő tárgyak akár 40 ezer kilométeres óránkénti sebességgel csapódhatnak egymáshoz.

A projekt megvalósulását az teszi lehetővé, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) 22 tagállama novemberben rekordnagyságú, 14,4 milliárd eurós költségvetés biztosítására kötelezte el magát a következő három-öt évre.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×