eur:
393.57
usd:
356.53
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
A problémás magyar strandok. Sötétkék: kiváló, világoskék: jó, zöld: elégséges, piros: rossz vízminőség. Kattintson az illusztrációra az interaktív térképért!
Nyitókép: www.eea.europa.eu

Komoly tévedésben élt eddig egész Magyarország

Rosszul tudtuk, hol van az ország közepe. Nem Pusztavacson, mert rossz volt az eddigi számítási módszer.

Eddig egy ország tudta úgy, hogy Magyarország földrajzi középpontja Pusztavacs település határában van, egy természetvédelmi területen. Az északi szélesség 47 fok 11 perc és a keleti hosszúság 19 fok 30 perc metszéspontjában ennek tiszteletére épült egy nyolcszög alakú, 11 méter magas, impozáns jeltorony, kedvelt turistacélpont. Sokan azt is tudják, hogy az ország "valódi középpontja" innen 3200 méterre, egy laktanya területén található, ahol azonban nem lehetett emlékhelyet kialakítani.

Most viszont a 24.hu cikkéből "véletlenül" kiderült - nem ezért keresték meg szakértőjüket, csak éppen kitért rá... -, sem a természetvédelmi területen, sem a laktanyában nincs jó helyen a jel.

Dr. Telbisz Tamás, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszékének docense az interjú előtt a jelenleg létező legmodernebb térinformatikai rendszerbe feltöltötte a szükséges adatokat, és elindított egy számítást, egészen meglepő eredmény született: Magyarország földrajzi középpontja a jeltoronytól nyugat-délnyugati irányban 8400, a laktanyában lévő, valósnak tekintett ponttól is 5500 méterre van, és nem is Pusztavacson, hanem Hernádon a Level utcától pár száz méterre.

A Telbisz Tamás által lefuttatott modellszámítás szerint hazánk középpontja az északi szélesség 47 fok 10 perc (egész pontosan 47,168462 fok) és a keleti hosszúság 19,24 perc (egészen pontosan 19,395633 fok) metszéspontján fekszik.

Erre egyébként úgy is rá lehet jönni, ha az ember egy homogén anyagból kivágja az országtérképet, és megkeresi azt a pontot, amelyre felfüggesztve a papír vízszintes marad.

A tévedés egyébként leegyszerűsítve azon alapult, hogy vettek egy téglalapot, ami érinti az országhatár legkeletibb, legnyugatibb, legészakibb és legdélibb pontját, majd a téglalap átlóinak metszésénél megállapították a középpontot. Ez tényleg a laktanya területén van, de nem 3200 méterre a jeloszloptól, hanem 2800-ra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 11:06
×
×
×
×