INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

burgonya

hőség

génkutatás

hőálló

Csak semmi pánik, jön a hőálló burgonya

Csak semmi pánik, jön a hőálló burgonya

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A klímaváltozás az ember egyik alapvető élelmiszerét, a burgonyát is fenyegeti. Német kutatók azonban a melegedő klímához alkalmazkodó, hőálló burgonyát fejlesztettek ki. Magyarországon pedig szárazságtűrő burgonyát nemesítenek.

Apró, fekete bogyó a burgonya termése, az emberek azonban nem ezt a termést, hanem a növény a földben rejlő gumóját fogyasztják. Ha azonban a száraz vagy túlzottan meleg az időjárás, a növény túlélő üzemmódba kapcsol, és a raktározásra szolgáló gumós gyökér helyett a szaporodásra, a termés érlelésére fordítja energiáját. Így az egyre melegedő klimatikus viszonyok között kevesebb, vagy akár egyetlen egy burgonyagumó sem terem.

A németországi Friedrich Alexander Egyetem kutatói azonban egy biokémiai kísérletben kikapcsolták a burgonya stresszérzékelő rendszerét. A kísérleti eljárást Baráth Szilveszter, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának munkatársa mutatta be az InfoRádióban.

"A kutatók klímakamrában vizsgálták a növényeket, nappal 29, éjszaka 27 fokos hőmérsékletnek tették ki őket. Felfedezték, hogy egy bizonyos RNS, az örökítő anyag egyik változata kapcsolódik be, ha hőstressznek teszik ki a burgonyát. Ez az RNS-molekula aktivál egy olyan fehérjét, egy enzimet, amely beindítja azt a reflexet, hogy szárazságtűrő üzemmódba kapcsol. Ha ezt a molekulát sikerül kikapcsolni, akkor nem aktiválja az enzimet, ezért a gumó fejlesztésére fog továbbra is koncentrálni" - mondta Baráth Szilveszter, és felhívta a figyelmet, a német kísérlet nem számít génmódosításnak, mert a burgonya saját örökítőanyagát, a saját génjeit használják fel a változtatáshoz.

A német kutatók tesztjeiket egyelőre laboratóriumi közegben végezték, a következő lépésben terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának munkatársa hozzátette, Magyarországon hasonló módszerekkel a szárazságtűrő burgonya faj nemesítésén dolgoznak.

"Mi is ugyanilyen génvizsgálatokat folytatunk, a White Lady fajtának már korábban feltérképeztük a genotípusát. Ebben keressük azt a gént, amely a szárazságtűrést aktiválja, amikor a növény stresszes időszakában van" - mondta Baráth Szilveszter.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Hőálló burgpnya
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018