eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Csak semmi pánik, jön a hőálló burgonya

A klímaváltozás az ember egyik alapvető élelmiszerét, a burgonyát is fenyegeti. Német kutatók azonban a melegedő klímához alkalmazkodó, hőálló burgonyát fejlesztettek ki. Magyarországon pedig szárazságtűrő burgonyát nemesítenek.

Apró, fekete bogyó a burgonya termése, az emberek azonban nem ezt a termést, hanem a növény a földben rejlő gumóját fogyasztják. Ha azonban a száraz vagy túlzottan meleg az időjárás, a növény túlélő üzemmódba kapcsol, és a raktározásra szolgáló gumós gyökér helyett a szaporodásra, a termés érlelésére fordítja energiáját. Így az egyre melegedő klimatikus viszonyok között kevesebb, vagy akár egyetlen egy burgonyagumó sem terem.

A németországi Friedrich Alexander Egyetem kutatói azonban egy biokémiai kísérletben kikapcsolták a burgonya stresszérzékelő rendszerét. A kísérleti eljárást Baráth Szilveszter, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának munkatársa mutatta be az InfoRádióban.

"A kutatók klímakamrában vizsgálták a növényeket, nappal 29, éjszaka 27 fokos hőmérsékletnek tették ki őket. Felfedezték, hogy egy bizonyos RNS, az örökítő anyag egyik változata kapcsolódik be, ha hőstressznek teszik ki a burgonyát. Ez az RNS-molekula aktivál egy olyan fehérjét, egy enzimet, amely beindítja azt a reflexet, hogy szárazságtűrő üzemmódba kapcsol. Ha ezt a molekulát sikerül kikapcsolni, akkor nem aktiválja az enzimet, ezért a gumó fejlesztésére fog továbbra is koncentrálni" - mondta Baráth Szilveszter, és felhívta a figyelmet, a német kísérlet nem számít génmódosításnak, mert a burgonya saját örökítőanyagát, a saját génjeit használják fel a változtatáshoz.

A német kutatók tesztjeiket egyelőre laboratóriumi közegben végezték, a következő lépésben terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának munkatársa hozzátette, Magyarországon hasonló módszerekkel a szárazságtűrő burgonya faj nemesítésén dolgoznak.

"Mi is ugyanilyen génvizsgálatokat folytatunk, a White Lady fajtának már korábban feltérképeztük a genotípusát. Ebben keressük azt a gént, amely a szárazságtűrést aktiválja, amikor a növény stresszes időszakában van" - mondta Baráth Szilveszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×