eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Lappangó betegségek derülnek ki egy magyar találmány segítségével

A szív mindenre reagál és a teljes egészségügyi állapotról képet ad. A pulzus újfajta megfigyelése pedig számos betegséget képes korai fázisban jelezni.

Nagy áttörést érhet el a globális egészségügyben egy magyar találmány: az E-Med4All olyan egyszerű és olcsó megoldást kínál a pulzushullámok analizálására, amellyel korai fázisban felismerhetők szív- és érrendszeri betegségek, a terhességi magas vérnyomás, de segítséget nyújthat sportolóknak, gyógyszerkutatóknak és egészségbiztosítóknak is - írta a Világgazdaság.

Egy kétéves kutatásban bebizonyosodott, hogy sok betegség előjele és rizikója kiszűrhető a szívműködés precíz megfigyelésével, a szív ugyanis mindenre reagál, és a teljes egészségügyi állapotról képed ad. A vizsgálatok megadták a pulzushullám-analízis kidolgozásához szükséges alapadatokat. A 2013–2015-ben végzett kutatás azonban nagyon drága és nehezen használható orvosi eszközöket igényelt. Ekkor vetődött fel az ötlete egy tele­medicina-rendszer létrehozásának, amelynek segítségével mindenkinek elérhetővé válhat ez a vizsgálati módszer, mivel csak egy okostelefon, internetkapcsolat és egy kis méretű mérőeszköz szükséges hozzá.

Jellegzetes elváltozást mutatnak például a cukorbetegek és inzulinrezisztensek szívműködésének bizonyos paraméterei. - hozta példaként Kulin Dániel, az E-Med4All Europe alapítója és ügyvezetője, a telemedicina-fejlesztést végző társaság vezető orvosa.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×