eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Élet a Marson: a csillagász egyáltalán nem zárja ki

Kiss László reagált azokra a hírekre, amelyek szerint gombák, zuzmók lehetnek a vörös bolygón.

A jelenlegi tudományos ismeretek alapján nem lehet kizárni, hogy jelenleg is létezik élet a Marson, de ha van is, biztosan nem olyan, mint a földi - közölte a köztévében Kiss László csillagász, aki arra reagálva nyilatkozott, hogy egy tanulmány szerint gomba- és zuzmószerű organizmusok lehetnek a Marson.

Szerinte az említett cikk

"inkább egy médiahekk", nem tudományos igényű vizsgálat. A szerzők átnéztek több száz írást és fotót a Mars felszínéről, ebből azt a következtetést vonták le, hogy a bolygó felszínén gombák lehetnek.

Azonban csak azokat a cikkeket emlegették, amelyek alátámasztják a prekoncepciójukat - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy jobb lenne-e a vörös bolygó felfedezése szempontjából, ha embereket küldenének oda, Kiss László úgy válaszolt: egy robot képességeinek mindig meglesz a határa, csak azt tudja elvégezni, amit beleprogramoztak. Példaként említette: lehet, hogy

valamilyen tudományos eredményhez "a harmadik szikla mögé kellene benézni",

de ez nincs beleprogramozva a robotba, csak annyi, hogy az első és a második szikla mögé nézzen oda. Az ember viszont, természetes kíváncsiságánál fogva átlépi ezeket a határokat, így vannak tudományos érvek is az emberes Mars-utazás mellett.

Kiss László elmondta azt is: a '90-es, 2000-es évekig úgy tekintettek a Marsra mint száraz bolygóra, kősivatagra, aztán kiderült az egyre fejlettebb szondáknak köszönhetően, hogy felszín alatt jégszféra található, a tavalyi év nagy híre pedig az volt, hogy

a marsi pólussapkák körül egy tónyi mennyiségű, nagyon sós, vélhetően folyékony vizet sikerült kimutatni.

Úgy fogalmazott: ha van is élet a Marson, az nem olyan, mint a földi, de a Földön is ismernek olyan, extremofilnek nevezett bakteriális mikroorganizmusokat, amelyek képesek akár nagyon barátságtalan körülmények között is megélni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×