eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

NASA: rosszabb a helyzet az északi-sarkon, mint eddig bármikor

A téli időszakban gyorsabban vastagszik az északi-sarkvidéki jég, aminek hatására részben csökken a tengeri jégtakaró zsugorodásának mértéke. A NASA tanulmánya szerint azonban még így is nagyobb mértékben tűnik el, mint a mérések kezdete óta bármikor.

A szakértők kiemelték: a jégtakaró állapota nem áll helyre, csak késik a teljes eltűnése.

Az északi-sarkvidéki jégtakaró átlagosan vastagsága kétharmadát veszítette el a mérések 1958-as kezdete óta.

Jelenleg a jégsapka 70 százaléka szezonális jégből áll, vagyis olyan jégből, amely egy éven belül alakul ki, majd elolvad.

"A jégtakaró téli fokozottabb növekedése nem tesz túl az olvadás mértékének növekedésén, melyet az elmúlt évtizedekben tapasztaltunk" - mondta Alek Petty, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa, a tanulmány fő szerzője.

Amikor az óceán felszínén jég képződik, sok sós, sűrű vizet bocsát ki, növelve a víz keveredését az óceán felsőbb rétegeiben. Ez csökkenti a tenger felszíni vizeinek frissességét és megváltoztatja a szezonális egyensúlyt és a sótartalom eloszlását a felsőbb vizekben.

"A helyi mikroorganizmusoknak és ökoszisztémáknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a gyorsan változó körülményekhez" - fejtette ki Petty.

A kutatók előrejelzései szerint az évszázad közepén a légkör és a tengervíz hőmérséklet-növekedése nagyobb hatású lesz majd, mint azok a mechanizmusok, melyek a jég gyorsabb növekedését segítik.

Amikor a tengeri jég 49 centiméternél vékonyabb lesz a tél kezdetén, megtörténik a változás - véli a szakértő.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×