eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Transcend air gépe a tervekben

Hadat üzen a repülőtér fogalmának egy amerikai cég

A Trascend Air függőlegesen fel- és leszállni tudó gépének prototípusából 15-öt már le is gyártottak.

Képzeljük csak el, amint a repülőről leszállva egyből besétálunk az irodánkba! Ebből az álomból indult ki egy amerikai cég, a Transcend Air, és rögtön neki is állt az álom megvalósításának.

Nem kétséges, ma az utazás a levegőben a leggyorsabb, ám a menetidőt gyakran órákkal meghosszabbítja a reptérre való kijutás, illetve landoláskor a célállomásra történő elutazás. Miért ne lehetne megtakarítani ezt az értékes időt is? - tette fel magának a kérdést a cég, amely olyan, hat ember szállítására alkalmas kisgépek gyártásába kezdett, amelyek képesek függőlegesen fel-, illetve leszállni.

Az elképzelések szerint egy vízi dokk is elegendő lehet arra, hogy fogadja ezeket a repülőket.

A tervezőasztalon már kész masináról a Transcend Air azt állítja, hogy a New York-Boston távolságot akár a jelenlegi 70 helyett 36, a San Francisco-Los Angeles utat pedig 55 perc alatt leküzdi; épp

650 kilométeres óránkénti sebessége jelentheti a versenyelőnyét a ma ismert, jóval lassabb helikopterekkel szemben, de még a fel- és leszállással rengeteg időt elpazarló utasszállítókkal szemben is.

Ezt a dönthető hajtóműves szárny kialakítása teszi lehetővé.

Menetképes állapotba 2024 januárjára kerülhet

- állítólag 15 rptotípussal már igen jól állnak -, és már most "szemez" a cég 46 várossal, amit összeköthet. Természetesen szüksége lesz az amerikai légügyi hatóságok engedélyére is, ezért még azt is tisztázni kell, milyen magasságban, milyen koordinációval repülhetnének ezek a gépek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×