eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy teljes hónapig is tarthat egyetlen hőhullám a jövőben

Egy teljes hónapig is tarthat egyetlen hőhullám a jövőben

Az augusztusi hőhullám a második legmagasabban tetőzött – mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az éghajlatkutató hozzátette, a globális felmelegedési folyamatok miatt az évszázad végére akár egy egész hónapon keresztül is tarthat egy-egy hőhullám.

Július 31-től egy nagyon komoly kánikulai időszak kezdődött, ami egészen augusztus 6-ig tartott. Utána is csak egy néhány napos felfrissülés következett, és augusztus 12-ig nagyon magas hőmérsékleteket tapasztaltunk országszerte – idézte fel Lakatos Mónika.

„A mostani hőhullám a második legmagasabban tetőzött a megfigyeléseink szerint. Ennél magasabb hőmérsékletet csak 2007-ben mértünk, amikor 30 fok volt a napi középhőmérséklet a hőhullám csúcspontján. Az idei hőhullám során pedig az országos napi középhőmérséklet 29,1 Celsius-fok volt, ami valóban nagyon magas” - tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Közölte: ezen paraméterek tekintetében az első tíz komoly hőhullám közé sorolható az idei.

Hozzátette, hogy egyébként egész augusztusban alig volt néhány olyan nap, amikor az országos átlagos érték alá süllyedt a középhőmérséklet. Nagyon sok meleg éjszaka volt, sokfelé 24 fok alá sem süllyedt a minimum hőmérséklet, a legmagasabb hőmérséklet pedig augusztus 4-én 40,3 Celsius-fok volt.

Az éghajlatkutató elmondta, hogy az idén tapasztalt hőhullámok és heves időjárási események összhangban vannak az éghajlatváltozással.

„Az augusztus eleji hőhullám különlegessége volt, hogy nemcsak kisebb területen volt, hanem Dél-Spanyolországtól egészen a Kaukázusig, Lengyelország déli területéig tartott, hatalmas területen alakult ki a hőhullám” - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Egy teljes hónapig is tarthat egyetlen hőhullám a jövőben

Lakatos Mónika szerint ez a jövőben tapasztalható éghajaltváltozás egyik jellemvonása.

„A mi térségünkre is a melegedés jellemző:

a magas hőmérséklettel összefüggő szélsőségek gyakoribbakká váltak

a megfigyeléseken, és a jövőben is ez várható” - jelentette ki az éghajlatkutató.

„Két regionális klímamodellel végzünk szimulációkat, amelyek eredménye szerint a hőhullámos napok száma a század végére elérheti akár az egy hónapot is. Területi különbségek is mutatkoznak: különösen a közép-magyarországi – dél-alföldi régiók a veszélyeztettek ebből a szempontból” - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×