eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyar kutatók: új információk az Aranyjános kisbolygóról

Magyar kutatók: új információk az Aranyjános kisbolygóról

A Kepler űrtávcső segítségével magyar csillagászok megmérték az Aranyjános kisbolygó forgási sebességét. Eszerint a 200 éve született költőről elnevezett égitesten nagyon gyorsan telnek a napok: a kisbolygó 3,5 óra alatt megfordul a tengelye körül – mondta az InfoRádiónak Sárneczky Krisztián, az MTA csillagásza.

„A kisbolygót 2002 szeptemberében találtam az MTA Csillagászati Kutatóintézetének mátrai obszervatóriumának kisbolygókereső távcsövével. Ez egyike annak a sok száz, sőt, sok ezer felfedezésnek, amit az elmúlt 15-20 évben tettünk az obszervatóriumban” – idézte fel Sárneczky Krisztián.

A csillagász elmondta, hogy

minden felfedezett égitest esetében tíz évig a felfedező joga, hogy elnevezze azt.

Sok magyar tudósról, művészről, sportolóról, szép magyar helyekről neveznek el kisbolygókat.

Éppen Arany János születésének 200. évfordulóján került újra a látókörbe az Aranyjános kisbolygó, amit a Kepler űrtávcsővel lehet megfigyelni.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a Kepler űrtávcső jelenleg olyan üzemmódban működik, amikor körülbelül háromhavonta új égterületre állítják. Az általa figyelt égterületeken – amin jellemzően inkább csillagokat, galaxisokat figyelnek meg – időnként áthúznak a naprendszer különböző objektumai, így néha nagybolygók és kisbolygóknak nevezett törmelékek is.

Magyar kutatók: új információk az Aranyjános kisbolygóról

A csillagász elmondta, hogy

a Kepler űrtávcső csillagos látómezején három hónap alatt több mint 600 kisbolygó ment át.

A kutatócsoport pedig csak kíváncsiságból végigfuttatta a listát, hogy kiderüljön, van-e közöttük esetleg olyan, ami magyar felfedezés. Eközben akadtak rá véletlenül az Aranyjános kisbolygóra, ami egy rövidebb időt ebben a látómezőben töltött.

Fotók készülnek, és meg lehet mérni a kisbolygó fényességét is abból, hogy mennyi napfényt ver vissza – mondta Sárneczky Krisztián.

Az MTA csillagásza elmondta, hogy

az Aranyjános kisbolygón elég gyorsan telnek a napok: 3,5 óra alatt megfordul a tengelye körül.

Hozzátette: a kisbolygók eleve gyorsabban forognak, mint a Föld: 8-9 óra az átlagos tengely körüli forgási periódusuk, az Aranyjános viszont még ennél is sokkal fürgébb.

„Az Aranyjános kisbolygó kétszer olyan messze van a Naptól, mint a Föld: 330 millió kilométerre.

A Mars és a Jupiter pályája között egy széles úszógumira emlékeztető övezetben vélhetően milliószámban vannak kisbolygók. Ezek átlagos távolsága megegyezik az Aranyjános kisbolygó Naptól mért távolságával” - mondta az MTA csillagásza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×