eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Különleges fényjelenség hozta lázba az embereket

Különleges fényjelenség hozta lázba az embereket

Mostantól Steve is ragyoghat az égbolton. Különleges fotó, különleges együttműködés.

Néhány sarkifény-rajongó újfajta fényt látott, utóbb el is nevezték Steve-nek.

A kanadai University of Calgary egyik kutatója szúrta ki az újdonságot egy Facebook-csoportban megosztott fényképen. Habár ott "protonívnek" hívták, Eric Donovan tudta, hogy ilyenek nincsenek.

Különleges fényjelenség hozta lázba az embereket

Az Európai Űrügynökség (ESA) mágneses mezőket tanulmányozó műholdjai segítségével kiderült, hogy a különleges jelenséget egy, az atmoszféra felső tartományában gyorsan mozgó gázcsík okozta - írta a BBC. A Föld felszíne fölött 300 kilométeres magasságban lévő csíkban a hőmérséklet 3000 Celsius-fokkal magasabb volt, mint a környező levegőben. A különös jelenség 25 kilométer vastag csíkban volt megfigyelhető, amelyen belül a gáz különösen gyorsan, 6 kilométer per másodperces sebességgel mozgott - derítette ki az ESA Swarm-küldetése.

Mivel a sajátos fényjelenséget nem a Föld mágneses mezejébe hatoló töltött részecskék idézték elő, ezért nem is sarki fény. A csoport, amelyben megosztották a különleges fotót, Steve-nek nevezte el a jelenséget - a Túl a sövényen című rajzfilm nyomán, amelynek eredeti változatában Steve névre keresztelték az állatok az addig sosem látott jelenséget, a sövényt.

Az ESA szerint a Steve-hez hasonló jelenségek gyakoriak, de még sosem tudták megfigyelni őket, ezért különösen nagy jelentőségű, hogy most földi megfigyelők, műholdak és civil kutatók együttműködésével sikerült dokumentálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×