eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Fontos kutatási központ jön létre Magyarországon

Magyar tudósok sikerrel pályáztak az Európai Tanács tudományos részlegénél egy molekuláris medicina kiválósági központra. A programhoz öt év alatt 15 millió eurót ad az Európai Unió, és körülbelül ugyanekkora önrészt kell biztosítaniuk a magyar intézményeknek a projekthez - mondta ez az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában Ormos Pál biofizikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója.

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja három egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel sikerrel pályázott egy molekuláris biológiai kutatóközpont megalakítására az Európai Uniónál.

„A központ egy modern kutatási témára alakult. Manapság divatos fogalom a transzlációs medicina. Ez a teljes medicina témakört átfogó kutatási terület, amely az alaptudományoktól egészen a betegágyig terjed” - fejtette ki az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója a Szigma – A holnap világa magazinműsorában.

Ormos Pál biofizikus elmondta, hogy az alaptudománnyal döntően a Szegedi Biológiai Kutatóközpont foglalkozik, míg a három kutatóegyetem speciális adottságainak megfelelően a betegségterületekre specializálódik, így a Debreceni Egyetem elsősorban a metabolikus betegségekkel, a Semmelweis Egyetem a kardiovaszkuláris betegségekkel, míg a Szegedi Tudományegyetem a fertőzéses és gyulladásos betegségekkel foglalkozik. Emellett együttműködnek a Heidelbergben működő Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal, amely a kontinens legjobbja.

A projekthez öt évre 15 millió eurót biztosít az Európai Unió, és nagyjából ugyanekkora összeget kell a magyar félnek önrészként vállalni. Ezt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Hivatal, valamint a résztvevő kutatóhelyek vállalták.

A főigazgató közölte: a kutatóközpont pályázatokat ír ki, amelyekre tehetséges, fiatal, de már komoly eredményeket felmutató kutatók pályázhatnak a tematikába illő témával. A programban több száz kutatóra számítanak. A győztesek európai színvonalon dolgozhatnak az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium hathatós erkölcsi támogatásával, és néhány év alatt eredményt kell felmutatniuk – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×