eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyarországot nem veszélyezteti a Mennyei palota

Az emberes űrutazásokért felelős kínai hivatal közlése szerint elvesztették az irányítást a Mennyei palota 1 elnevezésű űrállomás felett és az körülbelül egy év múlva visszazuhan a Földre. Molnár László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szerint Magyarország biztonságban van, nem ide hullanak le az űrállomás darabjai.

A Tienkung-1 (magyarul Mennyei palota 1) 2011-ben állt Föld körüli pályára, és csak néhány évre tervezték a működését. A kínaiak terve az volt, hogy egy idő után kontrollált módon megsemmisítik az űrállomást azáltal, hogy beléptetik a légkörbe, de úgy tűnik, berendezései annyira kezdenek tönkremenni, hogy már nem lehet tovább irányítani, így le fog zuhanni – mondta az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Molnár László kifejtette: az űrállomás legnagyobb része el fog égni, de lehetnek benne olyan darabok, amelyek egyben elérhetik a Földet. A 8,5 tonnás űreszközből ezek néhány tíz kilogrammot tehetnek ki, ám azt nem lehet tudni, hogy pontosan hova csapódnak be. Nagyobb az esélye annak, hogy óceánba zuhannak a darabok, annak csekély a valószínűsége, hogy lakott területre esnek – tette hozzá.

Egy harvardi asztrofizikus, Jonathan McDowell arra hívta fel a figyelmet, hogy a visszazuhanó egységek valahol az északi szélesség 43. foka és a déli szélesség 43. foka között fognak földet érni. Ez Európa több országát (Spanyolország, Olaszország, Szerbia, Görögország), Ázsia jelentős részét, az Egyesült Államok nagyobb részét foglalja magában, továbbá a déli félteke szinte minden lakott területét, de Magyarország fölé sem juthat el a Mennyei palota.

Molnár László közölte: a hajtóművek a légkörben lefékeződnek annyira, hogy szabadesésben zuhannak majd. Így is tudnak kárt okozni, például összetörni egy ház tetejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×