eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egyszer engedélyezhetik, hogy egy gyereknek három szülője legyen

Már öt hónapos és egészséges az a kisfiú, akinek az emberiség történetében először, biológiai értelemben is három szülője van.

Egy jordániai házaspár két gyermekét veszítette el egy, az agyat, az izmokat és az idegeket megtámadó betegségben, a Leigh-szindrómában. Az anya petesejtjének mitokondriumában, az itt található génekben volt kódolva, hogy ezt a betegséget örökítse gyermekeinek.

A házaspárnak április 3-án megszületett harmadik gyermeke. A most öt hónapos kisfiú egészséges, nem támadta meg szervezetét a szindróma. És igazán különleges gyermekként jött a világra, hiszen ő az első ember, akinek három biológiai szülője van.

Egy New York-i specialista, John Zhang segített a házaspáron, egy eddig kizárólag Nagy-Britanniában engedélyezett orvosi eljárással, amellyel jó néhány örökletes betegséget ki lehet küszöbölni.

„Az anya petesejtjéből eltávolították a sejtmagot – amely nem tartalmazza a betegség-géneket –, és elhelyezték ezt a sejtmagot egy másik hölgynek a petesejtjében, amelyből előzetesen a sejtmagot eltávolították. Ezt a hibridnek mondható petesejtet termékenyítették meg az apa hímivarsejtjével, majd ezt visszaültették az anya méhébe, akitől a sejtmag származott. Megszületett a gyerek, akinek eszerint tényleg három szülője van” - ismertette a folyamatot Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének egyetemi tanára.

A jeles genetikus azt is bemutatta az InfoRádiónak, hogy a gyermek milyen arányban örökli a három szülő tulajdonságait. Anyjától és apjától több mint húszezer gént, míg második anyjától mindössze 37 gént és egészségét nyeri a kisfiú.

Falus András azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy úgynevezett epigenetikai szinten veszélyeket rejthet ez az eljárás.

„Maga ez a beavatkozás óriási epigenetikai hatás. Ez azon hatások összessége, amik nem a génekre, hanem a gének megszólalására hatnak. Ezek a megszólaltató hatások, a környezet hatásai az epigenetika” - magyarázta a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének egyetemi tanára.

Falus András azonban hozzátette, amennyiben a kisfiú egészségesen nő fel, és a környezeti hatásoknak ellenálló felnőtt lesz belőle, valamint további kutatások is igazolják az eljárást, úgy ez a módszer engedélyezett lehet világszerte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×