INFORÁDIÓ 
2019. február 19. kedd
Zsuzsanna

rosetta

philae

üstökös

leszállóegység

Bámulatos képek a Rosetta-misszióról

InfoRádió / MTI

Alig egy hónappal a Rosetta-misszió befejezése előtt nagyfelbontású kamerával sikerült fotókat készíteni a szondának a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén lévő Philae nevű leszállóegységéről, amellyel július végén szakította meg a kapcsolatot az űrszonda.

Az Európai Űrügynökség (ESA)  közlése szerint a szeptember 2-án készült fotókon az oldalán fekvő leszállóegység főteste és három lába közül kettő látható.

"Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen röviddel a misszió vége előtt sikerült lefényképezni a Philae-t, ráadásul ilyen bámulatos részletességgel" - mondta Cecilia Tubiana, a Rosetta Osiris-kamerájáért felelős csapat tagja.

Az ESA szerint a képek azt is bizonyítják, miért vált olyan nehézkessé a kommunikáció a Rosetta és a Philae között.

Wolfgang Baumjohann, a Grazi Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutatási Intézetének (IWF) igazgatója szerint "remek meglepetés, hogy még megtalálták a Philae-t". A fotók szerint a leszállóegység úgy helyezkedik el, ahogy feltételezték róla, "pontosan látható, ahogy egy hasadékban lóg". Baumjohann szerint tudományos szempontból nincs jelentősége, hogy megtalálták az egységet és képet készítettek róla, személyesen azonban nagy örömet jelent.

A mosógépméretű leszállóegység 2014. november 12-én landolt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön. Elemeinek köszönhetően mintegy hatvan órán át kutattak segítségével a szakértők, ám energiahiány miatt ezt követően a minilabor hét hónapos álomba zuhant. Csak 2015 júniusában és júliusában jelentkezett újra, amikor az üstökös közelebb került a Naphoz és napelemei ismét energiával látták el. Mivel azóta nem adott többé jelet, az irányítóközpont a Philae és a Rosetta közötti kapcsolat megszakítása mellett döntött.

Eddig nem ismerték a Philae pontos pozícióját, mert csak nagyobb távolságból, kis felbontású képeket tudtak róla készíteni, és csak a hozzávetőleges régió volt ismert. A mostani képeket az Osiris-kamera 2,7 kilométeres távolságból készítette.

Mivel az üstökös hónapok óta egyre távolodik a Naptól és csökken a Rosetta energiája is, a misszió végét szeptember 30-ra tervezik. A szonda folyamatosan egyre közelebb kerül az üstökös felszínéhez, míg végül becsapódik.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018