eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Így pusztulhatott el a "brit Pompeji"

Alig néhány hónappal felépülése után éghetett le a régészek szerint a "nagy-britanniai Pompejiként" is emlegetett háromezer éves bronzkori falu Anglia keleti részén.

David Gibson, a Campbridge-i Egyetem régésze a BBC News-nak elmondta: az építkezéshez használt tölgyfa vizsgálata szerint nem sokkal az építés után már el is pusztulhatott a település, a régészeti lelőhely azonban mégis "kitűnő részletességgel" nyújt betekintést a bronzkori mindennapokba. A 10 hónapig tartó ásatás szövetkészítés, változatos - vaddisznó, szarvas és bárányhúst, édesvízi halakat, valamint kásaféléket, tönkölybúzát és árpát felölelő - étrend és kiterjedt kereskedelmi hálózat nyomait tárta fel.

A kelet-angliai Cambridge grófságban lévő Must Farmon feltárt falut a Vezúv kitörése által elpusztított Pompejihez hasonlóan jó állapotban maradt fenn, köszönhetően annak, hogy a tűzvészt követően a közeli folyóba hulló fagerendákat az üledék megőrizte a jelenkor számára. A régészek a lelőhelyen legalább öt kör alakú házat találtak, amelyeket a mocsaras Fens-vidék lakói cölöpökre emeltek.

A házak jól felszereltek voltak különféle háztartási eszközökkel, különböző méretű edényekkel, fából készült vödrökkel és tálakkal, gabonaőrléshez használt kőszerszámokkal, fémeszközökkel, fegyverekkel, szövéshez szükséges eszközökkel és üveggyöngyökkel.

Az üveggyöngyök a kutatók szerint a Földközi-tenger térségéből vagy a Közel-Keletről származhattak, míg a lelőhelyen talált szövetanyagok egy része az eddig feltárt európai bronzkori textilleletek legszebbjei közé tartozik. Az itt élő emberek saját maguk készítették ezeket a magas minőségű szöveteket, köztük lenvásznat is. Néhány szőttest olyan vékony szálakból készítették, mint a vastagabb szálú emberi haj átmérője.

A munkálatokat finanszírozó Historic England örökségvédelmi szervezet vezetője, Duncan Wilson szerint a leletek átformálják a bronzkori Nagy-Britanniáról szóló tudásunkat.

"Most már tudjuk, hogy egy kisméretű, de gazdag bronzkori közösség mit evett, hogyan alakította ki otthonait, és miként kereskedett" - fogalmazott a szakember.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×