eur:
393.04
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Így lehet megváltoztatni a birkák gyapjának színét

Génszerkesztéssel változtatták meg a birkák gyapjának a színét kínai kutatók, akik a 2015-ös év tudományos áttörésének választott módszert, a molekuláris ollót alkalmazva érték el eredményeiket.

A nyugat-kínai hszincsiangi Állattenyésztéstan-tudományi Akadémia szakemberei a DNS szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszert, a CRISPR/Cas9 technikát használva tenyésztettek öt különböző színű birkát.

A márciusban született állatok közül kettőnek a teheneket idéző fekete-fehér, két másiknak fekete alapon fehér foltos, míg egyiküknek cappuccinóra emlékeztető barna-fehér gyapja van.

A kutatócsoportot vezető Liu Ming-csün szerint ez volt az első alkalom, hogy a kutatók nagytestű állatok bundájának színét változtatták meg a CRISPR/Cas9 technikával. A színváltoztatásra irányuló korábbi kísérletek kizárólag egerekre korlátozódtak.

A szakember szerint a módszer révén a fogyasztók több természetes színű gyapjútermék közül választhatnak és az állattartók is személyre szabott gyapjas kedvenceket rendelhetnek maguknak.

A CRISPR segítségével a szakértők géneket iktathatnak ki, a sérülteket megfelelő DNS-részekkel pótolhatják vagy új génszekvenciákat illeszthetnek be. A kínai kutatók a birkagyapjú színének meghatározásában kulcsszerepet játszó génnel dolgoztak vizsgálataik során.

Liu szerint a nagytestű állatok esetében idővel más fizikai tulajdonságok megváltoztatására is lehetőség lesz a módszer segítségével.

A kutató és csoportja tavaly 38 olyan birkát "tervezett", amelyek izomtömeg és gyapjúnövekedés tekintetében is túlszárnyalták társaikat. Ezeket az állatok idén ősszel tovább tanulmányozzák annak felmérésére, hogy utódaiknál mennyire lesznek stabilak ezek a változtatások.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×