eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A tíz legérdekesebb felfedezés 2015-ben

Bemutatták az elmúlt évben felfedezett tíz legérdekesebb, legkülönlegesebb új faj listáját hétfőn New Yorkban.

A New York-i Környezetvédelmi és Erdészeti Állami Egyetem 2008 óta minden évben bemutatja a tíz legizgalmasabb újonnan felfedezett fajt, a listával az állat- és növényvilág gazdagságára és a kihalás sok fajt fenyegető veszélyére kívánják felhívni a figyelmet.

Idén 18 ezer faj közül választották ki a legkülönlegesebbeket.

A lista első helyén a harmatfűfélék közé tartozó húsevő növény, a Drosera magnifica került. Ez az első, Facebook-fotók révén felfedezett faj: a Brazíliában honos növényre a szakértők először a közösségi oldal képein figyeltek fel.

A rovarokkal táplálkozó növény emellett egy másik rekordot is felállított: a 200 ismert harmatfűféle közül 123 centiméterével ez a legnagyobb faj. Mivel kizárólag egyetlen, 1500 méter magas hegyen nő, veszélyeztetettnek számít.

A mélytengeri csápos halak közé tartozó barnás színű, átlátszó, alig öt centiméteres Lasiognathus dinema kuszán elálló bajszával és fogaival, fehér hátúszójával a legcsúfabb állatok címét is kiérdemelve került fel a listára.

A Phytotelmatrichis osopaddington nevű apró bogarat Peruban fedezték fel, nevét sárgás színezete és mintázata miatt a gyerekkönyvekből ismert Paddington mackóról kapta.

Szintén különleges nevet kapott az afrikai Gabonban felfedezett szitakötőfaj. Az Umma Gummát a Pink Floyd azonos című albumáról nevezték el, a brit kifejezés szexet jelent.

Kihalt fajok is felkerültek a listára: az ember elődjének számító Homo naledi fosszíliáit Dél-Afrikában találták meg, egyelőre nem tudni, mikor élhetett. A Pliobates cataloniae nevű majomfaj maradványaira Spanyolországban bukkantak, vélhetően 11,6 millió éve élt a területen.

A legizgalmasabb új fajok listáján szerepel a Chelonoidis donfaustoi nevű óriásteknősfaj is, melyről az elmúlt évben derült ki, hogy a korábban vélttel ellentétben külön fajt képez és még 250 példány él belőle az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteken.

A kilenc milliméteres Iuiuniscus iuiuensis az egyetlen ászkarákfaj, mely bár vak, apró védőbarlangot épít magának a sárba. A fajt Brazíliában fedezték fel.

Ausztrália nyugati partjainál bukkantak rá a különösen színpompás, vörös és rózsaszín csíkos, 24 centiméteres rubint tengeri sárkányra (Phyllopteryx dewysea).

Majdhogynem elment a tudomány egy fafaj mellett, holott eléggé szem előtt volt: csupán az elmúlt évben fedezték fel a Sirdavidia solannona nevű fafajt, amely közvetlenül Gabon egyik fő útvonala mellett, egy jól átvizsgáltnak számító nemzeti parkban áll. A virágzó fa csaknem hat méteres.

A kutatók becslései szerint még mindig további tízmillió állat- és növényfaj - tehát a jelenleg ismert ötszöröse - várhat világszerte arra, hogy felfedezzék.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×