eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

23 millió köbkilométernyi talajvizet rejt a Föld

Becslések szerint 23 millió köbkilométernyi talajvizet rejt a Föld, és ennek a mennyiségnek kevesebb mint hat, de az is lehet, hogy csupán egyetlen százaléka - emberi mércével mérve - megújuló energiaforrás - állapították meg a szakemberek.

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt eredmények szerint a 23 millió köbkilométerből 0,35 millió köbkilométert tesz ki az ötven évnél fiatalabb talajvíz. A földfelszín felső két kilométerében lévő talajvízmennyiség számszerűsítéséhez a kutatók hatalmas mennyiségű adatot és számítógépes modellt használtak.

A nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint a megállapított vízmennyiségnek kevesebb mint hat, de az is lehet, hogy csupán egyetlen százaléka képes megújulni egy emberöltőnyi idő alatt. "Ezt eddig nem tudtuk" - húzta alá közleményében a tanulmányt vezető Tom Gleeson, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa, hangsúlyozva, hogy az emberiség túlságosan gyorsan éli fel a talajvízkészletét, gyorsabban, mint, hogy az megújulna.

"Most, hogy tudjuk, mennyi van és mennyit használunk, képesek leszünk megbecsülni, hogy mikor fogyunk ki belőle" - jegyezte meg Gleeson.

Talajvíz akkor keletkezik, amikor a csapadék, a hó vagy egyéb felszíni víz beszivárog a talajba. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a talajvíz kora néhány hónaptól évmilliókig terjedhet és akár kilenc kilométeres mélységben is előfordulhat.

A szakember szerint a felszínhez közeli talajvíz gyorsabban megújul, de sokkal érzékenyebb a szennyezéssel és a klímaváltozással szemben, ugyanakkor képes mérsékelni az éghajlati szélsőségeket. A mélyebben található talajvizet, amely tartalmazhat arzént, urániumot és olykor sósabb, mint a tengervíz, gyakran használják a mezőgazdasági és ipari termelésben.

"Amennyiben megfelelően van kezelve, akkor a talajvíz a folyókhoz irányul aszály idején, vagyis értékes erőforrást jelent az éghajlati szélsőségek vízkészletekre gyakorolt hatásainak enyhítésében" - fogalmazott Gleeson.

A tanulmány szerint a bolygó talajvízkészleteinek döntő része a trópusi és hegyi régiókban található, és nem meglepő módon a legkevesebb talajvíz a Szaharához hasonló régiókban van.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×