eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kéntörténet - Így boroznak a tudósok

Új, alternatív eljárással, kén-dioxid nélkül teszik tartóssá a bort a stuttgarti Fraunhofer Biotechnikai Kutatóintézet tudósai.

A borra alkalmazott "hideg pasztörizálás" során az italt nitrogénnel vagy az argon nevű nemesgázzal keverik össze, a nyomás megemelkedik, majd hirtelen lecsökken - magyarázta Ana-Lucia Asquez-Caceido élelmiszertechnológus. A nyomáskülönbség mechanikusan károsítja a mikroorganizmusok sejtjeit, szétzúzza azokat.

Az eljárást eredetileg egy német cég dolgozta ki gyümölcslé tartósítására. Mivel a borban oldott szulfitok (a kénessav sói) allergiás reakciót válthatnak ki, a tudósok ezzel az eljárással szeretnének a borászoknak alternatívát nyújtani.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×