eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A hipnózis számottevően meghosszabbíthatja a mélyalvást

A hipnózis számottevően meghosszabbíthatja a mélyalvást, amely a jó közérzetben, az emlékezet javításában és az immunrendszer erősítésében játszik szerepet - állapították meg új kutatásuk során zürichi és freiburgi tudósok.

A javulás mértéke - saját bevallásuk szerint - meglepte a tudósokat is. Azoknál a nőknél, akik délutáni alvásuk előtt egy 13 perces mélyalvás-hipnózist hallgattak végig, a mélyalvás aránya 80 százalékkal nagyobb volt, mint akik semleges szöveget hallgattak ugyanekkor.

Azt már korábban tudták, hogy az alvászavaros pácienseket sikerrel gyógyíthatja a hipnoterápia - olvasható a Zürichi Egyetem közleményében. Az azonban eddig nem bizonyosodott be, hogy mérhető-e az alvásuk változása.

Az alvás méréséhez elektroenkefalogrammal (EEG) vizsgálták meg az agytevékenységet. Ennél a mérésnél a mélyalvás úgy jelenik meg, hogy az agyban folyó elektromos tevékenység hullámmozgása igen egységes és lassú lesz.

A Freiburgi Egyetem Pszichológia Tanszékének Björn Rasch vezette kutatócsoportja hetven fiatal nőt kért meg arra, hogy a Zürichi Egyetem alváslaboratóriumában adják át magukat egy másfél órás délutáni alvásnak. A csoport egyik része lefekvéskor mélyalvás-hipnózist hallgatott, melyet egy alvásra szakosodott német hipnoterapeuta dolgozott ki.

Az derült ki, hogy hipnózissal nemcsak a mélyalvás hossza nőtt meg 80 százalékkal, hanem egyharmadával csökkent az ébren fekvés ideje is - írták a kutatók a Sleep című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az eredmények az alvásproblémákkal küzdő páciensek és az idősebbek számára lehetnek jelentősek, akik alvásminőségüket gyógyszerek nélkül szeretnék javítani - magyarázták a tudósok. Az alvásgyógyszerekkel ellentétben a hipnózisnak semmiféle mellékhatása sincs - mondta Maren Cordi, a tanulmány vezető szerzője.

Korlátja is van azonban a kezelésnek: csak a jól hipnotizálható nőknél működik, a kevésbé hipnotizálható résztvevők nem profitáltak belőle. A hipnotizálhatóságot a kutatás előtt szabványeljárással mérték meg, a résztvevőket közepesen jól és kevésbé jól hipnotizálhatóként kategorizálták.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×