eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A világ legnagyobb megkövült csupaszemlegye került elő

Felfedezték a világ legnagyobb ismert megkövült csupaszemlegyét.

Kiránduló amerikai kislány bukkant a leletre évekkel ezelőtt, egy múzeumnak adta, most pedig a tudósok új fajként azonosították - jelentette be csütörtöki közleményében a drezdai Senckenberg Természettudományi Múzeum.

A 9,3 milliméter szárnytávolságú rovar mintegy 50 millió éves - állapította meg a múzeum Christian Kehlmaier vezette kutatócsoportja.

A leletet Washington állam Republic nevű kisvárosa mellett fedezte fel Azure Rain Belgarde diáklány egy kiránduláson, majd a bevitte a helyi múzeumba. Az új faj a kislányról kapta a nevét: Metanephrocerus belgardae.

A kutató szerint a nagyszemű rovarnak világszerte több mint 1400 faját ismerik, és igen ritkán kerülnek elő megkövült leleteik. Fosszíliák alapján csupán három ősi csupaszemlégyfajt írtak le eddig: a most felfedezetten kívül a balti borostyánkövekbe zárt Metanephrocerus groehenit és a Metanephrocerus hofeinsorumot - olvasható az Arthropod Systematics & Phylogeny című szaklapban ismertetett kutatásukban.

A csupaszemlégy mókás teremtmény: teljes termete majdnem harmadát teszi ki a fej, mely szinte csak az óriási szemekből áll. Ezekkel az összetett szemekkel indul kabócák és szúnyogok keresésére, melyek lárváik nevelkedési helyéül szolgálnak.

Kehlmaier hozzátette: a csupaszemlegyek életmódja és kinézete körülbelül 70 millió éve fejlődött ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×