INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A világ legnagyobb megkövült csupaszemlegye került elő

InfoRádió / MTI
Felfedezték a világ legnagyobb ismert megkövült csupaszemlegyét.

Kiránduló amerikai kislány bukkant a leletre évekkel ezelőtt, egy múzeumnak adta, most pedig a tudósok új fajként azonosították - jelentette be csütörtöki közleményében a drezdai Senckenberg Természettudományi Múzeum.

A 9,3 milliméter szárnytávolságú rovar mintegy 50 millió éves - állapította meg a múzeum Christian Kehlmaier vezette kutatócsoportja.

A leletet Washington állam Republic nevű kisvárosa mellett fedezte fel Azure Rain Belgarde diáklány egy kiránduláson, majd a bevitte a helyi múzeumba. Az új faj a kislányról kapta a nevét: Metanephrocerus belgardae.

A kutató szerint a nagyszemű rovarnak világszerte több mint 1400 faját ismerik, és igen ritkán kerülnek elő megkövült leleteik. Fosszíliák alapján csupán három ősi csupaszemlégyfajt írtak le eddig: a most felfedezetten kívül a balti borostyánkövekbe zárt Metanephrocerus groehenit és a Metanephrocerus hofeinsorumot - olvasható az Arthropod Systematics & Phylogeny című szaklapban ismertetett kutatásukban.

A csupaszemlégy mókás teremtmény: teljes termete majdnem harmadát teszi ki a fej, mely szinte csak az óriási szemekből áll. Ezekkel az összetett szemekkel indul kabócák és szúnyogok keresésére, melyek lárváik nevelkedési helyéül szolgálnak.

Kehlmaier hozzátette: a csupaszemlegyek életmódja és kinézete körülbelül 70 millió éve fejlődött ki.

A címlapról ajánljuk