eur:
389.25
usd:
361.95
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Ezért nem volt ellenállás Magyarország német megszállásakor

Horthy Miklós azt hitte a német megszálláskor, a kisebbik rosszat választja, hogy nem mond le. Ha a kormányzó passzív ellenállásba vonul, ez üzenet lett volna a társadalom számára, így kevésbé lett volna gazdasági és katonai szempontból sikeres a németek számára a megszállás, és a hazai zsidóság sorsa is másként alakulhatott volna - vélekedett az InfoRádió által megkérdezett történész. Paksa Rudolf szerint Horthy "amatőr" döntései abból fakadtak, hogy a kormányzó katona volt, nem politikus.

Hetven éve, március 19-én vonultak be a hitleri Németország csapatai Magyarországra. A német megszállás előzményeiről az InfoRádió Paksa Rudolf történészt kérdezte. Az MTA Történettudományi Intézetének kutatója elmondta: Horthy Miklós katonaként és nem politikusként gondolkozott, eszköztárában a passzív ellenállás fogalma nem létezett. Pedig az országnak arra lett volna szüksége, hogy a kormányzó mondjon le a német megszállást követően.

Ha a lemondás megtörténik, ez üzenetértékű lett volna a magyar társadalom számára, így kevésbé lett volna gazdasági és katonai szempontból sikeres a németek számára a megszállás, és a hazai zsidóság sorsa is másként alakulhatott volna - vélekedett Paksa Rudolf.

Az 1944. március 19-i német megszállás következményei politikailag, gazdaságilag és katonailag egyaránt katasztrofálisak voltak az egész országra nézve - írja tanulmányában Szita Szabolcs. Már a megszállás napján megindultak a német hatósági őrizetbe vételek és a túszszedések. A következő héten megfélemlítésül országszerte magyarok ezreit tartóztatták le. Nem kímélték a magyar törvényhozásnak - a német érdekekre veszélyesnek tartott - tagjait sem.

Néhány napi alkudozás után Horthy Miklós kormányzó kinevezte Sztójay Dömét miniszterelnöknek és megbízta "a német védnökség alatt álló nemzeti kormány" - ahogy azt Edmund Veesenmayer német követ, Hitler teljhatalmú magyarországi megbízottja nevezte - megalakításával. Veesenmayer SS-Standartenführer (ezredesnek megfelelő rendfokozat) a magyar viszonyokat jól ismerte. A terror és az elnyomás politikáját képviselte, de céljai érdekében hajlandó volt a magyar féllel diplomáciai játékokra is. Küldetését abban látta, hogy a magyar hatóságok és szervek bizonyos mozgásszabadságát fenntartva, a megszállási rendszer olyan formáját vezesse be, mely mentesíti a németeket a közvetlen közigazgatási és rendőri feladatoktól. A megszállás így viszonylag kevés német katonát vett igénybe.

A készséges magyar együttműködés pedig biztosította, hogy a német politika a legfőbb magyarországi céljai a kollaboráns kormányon, a hadseregen, a közigazgatás teljes szervezetén keresztül megvalósultak. A német birodalmi érdekek érvényesítésének része volt Magyarország totális gazdasági kizsákmányolása.

További részletek itt.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×