INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ezt nyeri az Év hala

Infostart / InfoRádió
Győzött a menyhal - közölte honlapján a Magyar Haltani Társaság. A szilveszter éjjel lezárult az "Év hala - 2013" címért folyó választás során a menyhal a leadott szavazatok több mint felét kapta.

Az Év hala cím sorsát 6723 szavazat döntötte el - olvasható a Magyar Haltani Társaság honlapján. Induláskor még a kurta baing állt az élen, néhány nappal később azonban már a horgászok kedvence, a menyhal vezette a mezőnyt, s nem tudott vele lépést tartani a természetvédők által támogatott leánykoncér sem.

A 2013-as év hala tehát a menyhal lett (53%), messze megelőzve a második helyezett leánykoncért (35%) és a harmadik kurta baingot (12%). A választás kitűnő lehetőséget kínál őshonos halaink ismertségének növelésére, természeti értékeink bemutatására - mutatott rá az akció valódi céljára Harka Ákos, a társaság elnöke.

A győztesnek nem jár aranyérem, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelmet kap a tudományos kutatásban és ismeretterjesztésben.

Az utóbbi években gyakoribbá vált vizeinkben a menyhal, amely komoly célpontja lehetne a téli horgászatnak, hiszen főként ilyenkor fogható. Ízletes, szálkamentes húsa igazi különlegesség. A társaság támogatja a horgászok azon kezdeményezését, hogy a faj legkisebb kifogható méretét a jelenlegi 20-ról 25 centiméterre emeljék. Így minden példány eséllyel vehetne részt az állomány további gyarapításában.

A címlapról ajánljuk