eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Új rendszert dolgoztak ki a CERN-ben

Olyan új rendszert dolgoztak ki a CERN-nel együttműködve a Granadai Egyetem kutatói, amely lehetővé teszi, hogy nanoszekundumos pontossággal ellenőrizzék a részecskékkel folytatott kísérleteket - jelentette a be az egyetem.

Az új kommunikációs és szinkronizálási technikát az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) részecskegyorsítóiba, közöttük Genf melletti nagy hadronütköztetőbe telepítik majd.

A kutatók az új rendszert egy májusra tervezett kísérlet során, a neutrínók sebességének meghatározására akarják felhasználni - tudatta az egyetem közleményében.

A fizika világát tavaly ősszel megrázta az a hír, hogy a neutrínók a fénynél gyorsabbak, ami megkérdőjelezte volna Albert Einstein által kidolgozott, és a modern fizika és kozmológia alapját jelentő relativitáselméletét, amely szerint a világegyetemben semmi sem haladhat gyorsabban a fény sebességénél. A megismételt kísérletek eredményei azonban az első kísérlet mérési hibájára engedtek következtetni.

A kutatók szerint az új technológia az előzetes kézi kalibrálás bonyolult módszere helyett automatizált, pontosabb és megbízhatóbb méréseket alkalmaz.

Az új technológia a White Rabbit nevű programba illeszkedik, amelynek célja olyan fejlett kommunikációs technológia kidolgozása, amely több mint tíz kilométeres távolságról is nanoszekundumos pontosságú méréseket tesz lehetővé.

A White Rabbit program granadai vezetője, Javier Díaz Alonso szerint egy ilyen technológiának rövid távú alkalmazásai is lehetnek, például a segítségével centiméteres pontossággal meghatározható egy mobiltelefon földrajzi elhelyezkedése, akár épületeken belül is, míg a jelenlegi GPS helymeghatározó technológia csak a szabadban működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×