eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új felvételek a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról

Két nagy becsapódási medence, valamint egy nagyméretű kráter látható a Cassini-Huygens űrszonda új felvételein, amelyeket Rheáról, a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról készített.

A Cassini az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és több európai ország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, feladata a Szaturnusz környezetének, gyűrűinek vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása a Titán-hold felszínére. Az 5712 kilogrammos űrszonda 366 kilogramm tömegű tudományos műszert, valamint a 320 kilogrammos Huygenst vitte magával. A nagyméretű űrszonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

A NASA által kedden közreadott felvételek március 10-én viszonylag nagy távolságból, 41841 kilométeres magasságban készültek. Az űrszonda a hold jeges felszínén két becsapódási medencét - a 480 kilométer átmérőjű Mamaldit és a 360 kilométer átmérőjű Tirawát, valamint Rhea egyik legfiatalabb képződményét, a 47 kilométeres Inktomi-krátert kapta lencsevégre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×