eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Önként "kasztrálják" magukat a hímek

Némely pókfaj hímjei önként "kasztrálják" magukat a párzás alatt, hogy ezzel növeljék apasági esélyeiket, és mentsék saját életüket, hiszen a nőstények hajlamosak felfalni alkalmi társukat.

A Nephilengys malabarensis pókok párzási szokásait szingapúri kutatók tanulmányozták, akik vizsgálataikról a Biology Letters című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.

A pókok esetében a sperma átadása indirekt úton történik. Amikor a hím kész a párzásra, egy tasakot sző, s abba helyezi spermáját, majd a párzószervvé alakult módosult tapogatólába (pedipalpus) segítségével szinte "felpipettázza" a folyadékot. A párzás során a tapogató szinuszainak változtatásával fecskendezi be a spermát a nőstény ivarnyílásába, az epigynumba.

A párzószervvé átalakult tapogatólábak végei könnyen leválnak, s gyakran a nőstényben maradnak. A biológusok úgy vélték, hogy ez meggátolja a nőstényt, hogy más hímekkel is párosodjon, vagyis a hím biztos lehet apaságában. A jelenségnek abban az értelemben is van értelme, hogy a hím így könnyebben elmenekül a kannibál nősténytől - olvasható a BBC hírei között.

A teljes "férfiatlanítást" azonban a biológusok nem tartották szükségesnek ahhoz, hogy a hím meggátolja a nőstényt ""félrelépését", Így a kutatók más elméleteket dolgoztak ki az "eunuchjelenség" megmagyarázásához. Egyesek szerint a "kasztrált" pókok sokkal harciasabbá és agilisabbá válnak.

Li Tai-csin, a Szingapúri Nemzeti Egyetem biológusa kollégáival viszont azt vizsgálta, hogy a kasztrálás következtében a párzószerv tovább pumpálja-e a Nephilengys malabarensis nőstényekbe a spermát. A tudósok felboncolták a pókokat, és mikroszkóp alatt vizsgálták a spermaszámot.

Eredményeik arról tanúskodnak, hogy a spermaátadás a letört párzószervből folytatódott, és minél tovább maradt a letört tapogatóláb az epigynumban, annál nagyobb mennyiségű spermát sikerült a hímnek "távirányítással" átadnia, vagyis annál több utódra számíthatott. A "prolongált" spermaátadásra nem került sor, ha a párzószervnek csupán a vége tört le, vagyis a pókok feláldozzák férfiasságukat, hogy biztosítsák az utódlást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×