eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megsínylik a klímaváltozást a pillangók és a madarak

Nehezen tartanak lépést a klímaváltozással a pillangók és a madarak.

Az elmúlt két évtizedben az európai állatok ideális élettere gyorsabban húzódott északra, mint amennyire azt ők vándorlásukkal követni tudták - írják a Nature Climate Change című tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban európai kutatók.

A hőmérséklet növekedését és az életterek észak felé tolódását követve a pillangók átlagosan 135 kilométert, míg a madarak 212 kilométert tesznek meg. Az adatokat 1,5 millió megfigyelési óra alatt, több mint 11 ezer helyszínről gyűjtötték be a szakértők.

A megfigyelt időszak alatt az éjszakai pillangók élettere 239 kilométerrel, míg a nappali lepkéké csupán 114 kilométerrel tolódott északra.

A kutatók számára meglepő volt a lepkék és madarak közti eltérés. A tudósok feltételezése szerint a pillangók érzékenyebbek a madaraknál, ezért jobban képesek követni a hőmérsékletváltozásokat.

A szakértők számára ezek a kutatások az első bizonyítékok arra, hogy a klímaváltozás hatására egy egész kontinensen eltolódhatnak az életterek, ami a különböző állatcsoportok elszakadásához vezethet.

"Sok madárfaj például egyes pillangófajok hernyójával táplálkozik, ezért számukra a klímaváltozás sok szenvedéssel járhat" - fejtette ki Josef Settele, a hallei Helmholtz Centrum munkatársa.

A tanulmány szerint az egyes országokban mért adatok között is tapasztalhatóak eltérések. A csehországi madárfajok életterének átlaghőmérséklete alig, a svédországiaké viszont jelentősen megnövekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×