eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Kétezer éves gyilkosság ügyében "nyomoznak" a régészek

Egy kétezer éves, római kori rejtélyes hármas gyilkosság ügyében nyomoznak a régészek az észak-olaszországi Modena városában.

Az ArcheoModena szakemberei a város keleti részén folytatott építkezési munkálatok helyszínén találtak rá a három hiányos csontvázra. A szakemberek először egy ókori hamvasztásos temetkezési területet és egy első századi római öntözőcsatorna maradványait fedezték fel mindössze hatvan centiméterrel a felszín alatt.

Az ókori Via Emilia hosszában végigfutó temetkezési helyen hamvakat őrző halmokat és egy díszes sírhelyet is találtak, amelyet még az ókorban fosztottak ki. Ahogy a szakemberek egyre mélyebbre ástak a csatorna üledékében, három hamvasztatlan tetemre bukkantak, amelyekről később megállapították, hogy gazdáik valószínűleg erőszakos halált haltak.

A régészek elmélete szerint a holttestekre - a szomszédos temetőből származó - téglákat erősítettek, amelyek így évtizedeken keresztül a felszín alatt maradtak. Az ismétlődő helyi áradások pedig szép lassan ellepték iszappal a csatornát és a környező területet is.

A tégla, a sírkő és az áldozatok körül talált amforák - a Heinrich Dressel német régész tipológiája alapján Dressel 1 amforák - alapján a kutatók arra jutottak, hogy a három férfit az időszámításunk előtti és utáni első század közötti időszakban ölték meg. A csontvázak hiányzó részei valószínűleg a halál beállta után vesztek el, mivel a tetemek a csatorna fenekén hevertek. A maradványok kezdeti vizsgálatából pedig hamar kiderült, hogy a trió tagjai kegyetlen halált haltak - olvasható a Past Horizons című történelmi hírportálon.

Az áldozatok egyike egy 16-20 év körüli fiú volt, akinek mindössze a medencéjét, a két lábát, az alsó végtagjai között heverő fejét, valamint két karját találták meg. A lábain egy centiméter hosszú, mély, rézsútos vágásokat fedeztek fel. A második, körülbelül harmincéves férfi karjai keresztbe feküdtek a háta mögött - feltehetőleg csuklóit összekötözték - az alsó teste, beleértve a medencéjét is, pedig teljesen hiányzott.

A harmadik, 18 és 25 év közötti férfinak csupán a koponyája, a válla és egyik karjának egy darabja maradt meg. A régészek elmélete szerint valószínűleg mindhárman szökött rabszolgák lehettek, akik a legsúlyosabb büntetésben részesültek, vagy vérbosszú áldozatai lettek. A maradványok további vizsgálatára lesz szükség ahhoz, hogy pontosan megállapítsák gazdáik halálának körülményeit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×