eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Növekszik az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók száma Európában

Egyre fontosabb problémává válik Európában, hogy az egyes kórokozók ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben.

Az európai járványügyi központ (ECDC) vizsgálata szerint növekszik a gyógyszerrezisztens klebsiella pneumonia baktériumok aránya Európában.

A tudatosságra hívja fel a figyelmet a 2008-ban életre hívott európai antibiotikumnap, amelyet pénteken negyedik alkalommal rendeznek meg.

A gyakran alkalmazott gyógyszerekkel szemben kialakuló rezisztencia régóta ismert jelenség. Az ECDC közleménye szerint több európai országban a klebsiella pneumonia baktérium 15-50 százaléka ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak - ezt a különösen erős gyógyszert csak súlyos fertőzés esetén alkalmazzák.

A klebsiella pneumonia az egészséges bélrendszerben telepszik meg, a gyenge immunrendszerű - elsősorban kórházban fekvő - embereknél súlyos fertőzést, például tüdőgyulladást vagy húgyúti fertőzést idézhet elő.

2009 óta gyorsan növekedett a rezisztens klebsiellabaktériumok aránya - ilyen irányú fejlődést mutattak ki 2010-ben Magyarországon, Ausztriában, Cipruson és Olaszországban is.

Az antibiotikumok helyes és visszafogott alkalmazását javasolja megfelelő stratégiaként az ECDC. Tanulmányok kimutatták, hogy a kórházakban az antibiotikumok adása az esetek csaknem ötven százalékában szükségtelen. A gyógyszerek megfontolt adagolása viszont a prevenció részét képezheti.

A kórházi fertőzések terjedésének visszaszorítására továbbra is a leghatásosabb mód a higiéniai szabályok betartása és a kórházak személyzetének rendszeres kézmosása - tartják az ECDC szakértői.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×