eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felfedezték, miben hasonlít a Földhöz a Jupiter holdja

A Jupiter egyik holdja a Földön kívül az egyetlen égitest a Naprendszerben, amelyen vulkánkitöréseket észlelnek, sőt tudósok most azt is észre vették, hogy a hold felszíne alatt magmaóceán bugyog, amely táplálja a kitöréseket.

Az Ión a legintenzívebb a vulkanikus tevékenység a Naprendszerben, az égitest százszor több lávát produkál, mint a Föld. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Galileo űrszondája által küldött adatok új információkkal szolgáltak arról, hogy miként működik a hold - olvasható a Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

A megfigyelések szerint az óceánnyi magma 30-50 kilométerrel az Io felszíne alatt terül el, az olvadt kőzetanyag hőfoka talán még az 1200 Celsius-fokot is meghaladja.

A vulkánokat 1979-ben a Voyager űrszonda fedezte fel, akkor úgy vélték, hogy a kitörések a holdnak a Jupiter gravitációs erejétől vezérelt zsugorodásából és növekedéséből táplálkoznak.

Tudósok megállapították, hogy az Io "magmaóceánja" több milliószor nagyobb hatékonysággal tud energiát termelni és továbbítani, mint az a Földre jellemző.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×