eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új kezelési mód a hepatitisz C vírussal fertőzötteknek

Három szerből álló, új típusú koktélt próbáltak ki a hepatitisz C vírussal fertőzöttek kezelésére, az eredmények biztatóak - jelentették be amerikai kutatók.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legújabb számában ismertetett tanulmány szerint a boceprevir nevű szer hatékony a hepatitisz C vírusfertőzés kezelésére. Ez a krónikus fertőzés 3,2 millió embert érint csak az Egyesült Államokban.

Jelenleg nincs vakcina a hepatitisz C ellen, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC becslése szerint évente több mint 12 ezer ember hal meg olyan májbetegségben, amely összefügg a fertőzéssel. A legtöbb vírusfertőzött tünetmentesen él évekig, ezért sokszor túl későn kezdik meg náluk a jelenleg használatos, kétkomponensű kezelést.

Korábban a fertőzés leggyakoribb forrása valamely nem megfelelően ellenőrzött vérkészítmény volt, ma már inkább a drogfogyasztás közben közösen használt tű vagy a védekezés nélküli szex a jellemző.

A tanulmányba 1000 fölötti számban vontak be pácienseket az Egyesült Államokban, Kanadában és más országokban. A résztvevőket három csoportba osztották. Négy héten át mindhárom csoport kapta a most szokásos Rebetol (peginterferon és ribavirin hatóanyagú) kezelést. Az egyik kontrollcsoport ezt követően is ugyanezt a kezelést folytatta további 44 héten át, a másik csoport a meglévők mellé kapta még a boceprevir nevű vírusellenes szert 32 hétig, a harmadik csoport tagjait pedig 44 héten át a háromkomponensű új koktéllal kezelték.

A 2. és a 3. csoport tagjai, akik terápiájában benne volt a boceprevir, jobban reagáltak a kezelésre (59, illetve 66 százalékban), mint az első csoportba sorolt páciensek, néhány esetben vérükből teljesen eltűnt a vírus. A boceprevir specifikusan a hepatitisz C vírust célozza meg, és megakadályozza másolódását a fertőzött ember szervezetében.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×