eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lefényképezte a NASA a Tejútrendszer szörnyű jövőjét? - nézze meg a felvételt!

Lenyűgöző képek a világűrből: két galaxis ütközik, majd egyesül, miközben hatalmas csillagok robbannak fel. A NASA Spitzer nevű űrteleszkópja a valaha látott legtisztább felvételeket készítette a Földtől ötszázmillió fényévnyire, a Delfin csillagképben zajló fényes jelenségről, melynek a nem épp sokatmondó "Il Zw 096" nevet adták. A csillagászokat elgondolkodtatta a megakarambol. A kutatók ugyanis már évtizedek óta pontosan tudják, hogy egyszer Naprendszerünk anyagalaxisát, a Tejútrendszert is eléri ez a sors.

Attól nem kell tartaniuk az űrt figyelőknek, hogy lemaradnak a történésekről, hiszen a megaütközések még sok százmillió éven át tartanak, miközben ragyogó fényüzeneteket szórnak szét az Univerzumban - olvasható a Bild internetes oldalán.

Azt mondják a szakértők, hogy soha ennyire erősek nem voltak a világűrben ütköző csillagok robbanásfényei. Az Il Zw 096 tízszer jobban világít, mint a legutóbbi galaktikus karambol.  Akkor saját naprendszerén belül két Csáp-galaxis (Antennae-galaxies) csapódott egymásba a Földtől 62 fényév távolságban.

"Az Il Zw 096-ról készült képek azt bizonyítják, hogy egyesülő galaxisok képesek az anyagalaxis középpontján kívül is hatalmas csillagrobbanásokat okozni" - magyarázta Hanae Inami NASA szakértő, az Astronomical Journal című folyóirat cikkében.

A csillagászokat ezek után elgondolkodtatta az a galaktikus karambol, amely szerintük 4,5 milliárd éven belül megtörténhet...

Mert akkor, miként mondják, Naprendszerünk anyagalaxisa, a Tejútrendszer is összeütközhet a szomszédos, Androméda-ködként ismert spirálgalaxissal. A detonációk pedig elmozdíthatják a Földet mostani helyéről. A kutatók már évtizedek óta pontosan tudják, hogy a Tejútrendszert egyszer eléri ez a sors...

A NASA Spitzer űrteleszkópjának felvételét a kozmikus ütközésről itt megnézheti!

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×